promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez tényleg Noé bárkája? Tudósok megtalálhatták a Bibliából ismert hajót, amit egy világ keresett már régóta
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezést tettek tudósok. Megtalálhatták a világ legrégebben keresett bárkáját. Egy újabb legenda látszik megdőlni.

Tudósok szerint közelebb jutottak ahhoz, hogy megerősítsék Noé bárkájának eredeti helyét. Egy törökországi földtani képződményben találtak olyan kőzet- és talajmintákat, amelyekben egy rejtélyes hajó romjait vélik felfedezni. A mintákban agyagos és tengeri anyagokat, valamint tengeri ételeket találtak. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az emberi tevékenység jelen volt a hajón a Kr. e. 5500 és 3000 közötti időszakban. Az Ararát hegyén található képződmény már régóta lehetséges helyszín, amelyet 1956-ban fedezték fel. Az itt talált minták vizsgálata segíthet megerősíteni a Bibliában szereplő történetet. Azonban a legtöbb tudós és régész nem hisz abban, hogy a Bárka történetét szó szerint kell érteni.

A Biblia szerint Isten parancsolta Noénak, hogy építsen egy hatalmas hajót, amelyen el tud menekülni a világpusztító áradat elől, és megmentheti családját, valamint az állatokat. Noé az egyetlen igazságos ember volt Isten szemében, és ezért neki szólt az utasítás, hogy a bárkát kell építenie. Amikor a munka véget ért, Isten elküldte minden állat képviselőjét, hogy Noéval együtt meneküljenek a hajóra. Egy titokzatos áradás elöntötte a hegyeket, elpusztítva az életet, kivéve a halakat, ahogy az a Biblia szerint is le van írva.

A bárka jelentős méretű volt, körülbelül 135 méter hosszú, 23 méter széles és 14 méter magas. Fából készült és vízállóanyaggal fedték be.

A bárka különböző rekeszekből állt, hogy különféle állatokat tudjanak elhelyezni benne, és előkészítettek táplálékot is mind az embereknek, mind az állatoknak. Noé és családja bementek a bárkába, majd az állatok is bevezették párjaikkal együtt.

A Noé bárkájáról szóló történet nemcsak vallási jelentőséggel bír, hanem az emberiségre vonatkozó tanulságokat is hordoz, mint például az engedelmesség és az Isten iránti hit fontosságát. A történet számos kultúrában és művészeti megjelenítésben is jelen van, és sokan ténylegesen próbálták rekonstruálni vagy megtalálni a Noé bárkáját a bibliai leírások alapján.

(Forrás: www.dailymail.co.uk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás