promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vályogházat vennél? Milliókat spórolhatsz, ha odafigyelsz ezekre a buktatókra
Borítókép:  YouTube / Csorba Dániel
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Első ránézésre sokan lemondanának egy romosabb házról, pedig kellő szakértelemmel valószínűleg megmenthető.

Manapság is gyakran találkozni eladó vályogházakkal, ami jól jelzi, hogy a tartósságukkal egyáltalán nincs baj, azzal már annál inkább, ha nem figyeltek oda rá az évek során, esetleg az építésénél figyelmen kívül hagyták valamelyik fontos lépést.

Általában valamivel olcsóbbak is a téglaépületeknél, a szigetelőképességük pedig híresen jó – nyáron hűt, télen fűt -, sokan mégis vonakodnak a vályogháztól, főleg a karbantartási igényei miatt, pedig ebből a videóból kiderül, hogy még a meglehetősen elhanyagolt állapotúakkal is csodát lehet tenni.

Buktatók persze bőven vannak, erről Gáspár János vályogfalépítő mester beszélt, aki évtizedek óta dolgozik szakmájában, és több mint 200 vályogházat újított már fel az ország területén, úgyhogy érdemes adni a szavaira.

A videóban példaként szereplő régi ház első ránézésre bontásra ítélt, hiszen egy része már ledőlt, ám a szakember elmondta, hogy ez korántsem így van. Mivel csak a melléképület adta meg magát, így csak az egyik falvéget kell bontani, amit magával húzott, a többi statikailag rendben van. Elmondta, hogy a rágcsálók és a növények is komoly problémákat tudnak okozni, az építéskori hiányosságok - például az áthidalók kihagyása - mellett.

Szó esett többek között a repedésekről is, melyek azok, amiktől nem kell tartani, és hogy néznek ki az olyanok, amik viszont komolyabb gondot jelenthetnek. Lényeges az alapozás is, tégla alap esetén ugyanis a talajpára nem tud kiszabadulni a cementes vakolat alól, ezért lényegében ledobja magáról azt – ezzel szintén számolni kell, helyette vályogvakolatot célszerű alkalmazni.

Beltérben a linóleum hasonlóan képes átvizesedni, ugyanakkor a kiszáradással később sem lesz gond. Nem úgy, mint a szúrágta födémmel, ami bizonyos szintig orvosolható, de súlyos „átfertőzöttség” esetén át kell gondolni a vásárlást. De a gipszkartonozással elfedett, később biztosan előbukkanó problémákra is figyelni kell, illetve arra is, hogy műanyagfestéket ne alkalmazzunk a vályogfalakon.

Láthatunk emellett még egy meglehetősen csúnya fürdőszobát is, melyről megtudhatjuk, miért jelent meg benne a penész, és mivel tudjuk megelőzni a felbukkanását – az anyaghasználat itt is döntő fontosságú.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás