promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szigorodnak az ingatlaneladási és ingatlankiadási feltételek, rengeteg embert érint a változás
Borítókép:  Profilmedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba, és megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. Listába szedtük a változásokat.

Novembertől két fontos változás is lesz: egyrészt új épületenergetikai szabályok lépnek hatályba, másrészt megújul az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. Ez egyben azt is jelenti, hogy jövő év elejétől (2024 január) már minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál és új épületek kivitelezésénél is az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni.

Az energetikai tanúsítvány megléte és az adásvételi szerződésben való szerepeltetése hosszú évek óta kötelezően elő van írva, mindenki találkozott már ezzel, aki vásárolt vagy eladott ingatlanokat. Az új tanúsítvány csak 5 évig lesz érvényes, utána újat kell készíteni. Az új tanúsítvány sokkal részletesebb információkat fog tartalmazni az épületről, illetve annak felújítási lehetőségeiről.

Az új épületenergetikai szabályok és az energetikai tanúsítási rendszer pontokba szedve:
  1. Az energetikai tanúsítvány továbbra is kötelező: Az energetikai tanúsítvány továbbra is kötelező lesz minden ingatlan eladásához és bérbeadásához, valamint új épületek építéséhez. A tanúsítvány beszerzése az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége az eladás vagy bérbeadás esetén.

  2. Közzétételi kötelezettség: Az ingatlan eladási vagy bérbeadási hirdetéseiben közzé kell tenni az energetikai tanúsítvány szerinti energetikai besorolást. Korábban ezt csak akkor kellett közölni, ha már készült ilyen tanúsítvány. Most előre kell hozni a tanúsítvány elkészítését.

  3. Tanúsítvány bemutatása és átadása: Az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a lakás eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokba adás napjáig át is kell adni.

  4. Kód szükségessége: Az új szabályok szerint már nem kötelező a tanúsítvány kódszámát (HET-szám) beleírni a szerződésbe.

  5. Új energetikai tanúsítvány: 2024. január elsejétől minden ingatlaneladáshoz és -bérbeadáshoz új energetikai tanúsítványt kell készíteni. Az új tanúsítvány 5 évig lesz érvényes.

  6. A tanúsítvány tartalma: Az új energetikai tanúsítvány részletesebb információkat közöl az épületről. Nemcsak az épület összesített energetikai minőségét mutatja, hanem az egyes épülettechnikai rendszerek és az épületszerkezeti elemek energetikai adatait is tartalmazza.

  7. Felújítási javaslatok: Az új tanúsítványban részletesebb felújítási javaslatok is szerepelnek az épület tulajdonosának segítségére. Ezek az energiamegtakarításra irányuló javaslatok a felújítási követelményszinttel és a közel nulla energiaigény követelményszinttel kapcsolatosak.

  8. Környezeti szempontok: Az új energetikai tanúsítvány az épület CO2-kibocsátását is értékeli, ami a környezetvédelmi szempontok figyelembevételét erősíti.

  9. Könnyítés a felújításoknál: A jelentős felújításokra vonatkozó szabályok enyhültek, és most külön meghatározták a jelentős felújítás alá eső épületekre vonatkozó energiahatékonysági követelményeket.

Ezek a változások érintik az ingatlaneladókat, -bérbeadókat, építőket és felújítókat, és a céljuk az épületek energetikai hatékonyságának és környezetvédelmi teljesítményének javítása.

Forrás: RTL.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás