promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gombafelhő jelent meg Las Vegas mellett, ledermedtek a rémült emberek, pedig akkoriban ez megszokott volt
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma már ez elképzelhetetlen lenne, vagy ha mégis, akkor hatalmas nagy bajt jelentene.

Az atomkor hajnalán egészen elképesztő kísérleteket hajtottak végre a tudósok, akiknek akkor még jóval kevesebb tapasztalatuk volt a bombák hosszú távú hatásairól, így sokkal bátrabban robbantottak nukleáris tölteteket akár a lakott területekhez közel is.

Elsőre talán még mókásnak tűnhet, hogy valaki a hotelszobájának ablakából, vagy épp az úszómedence mellől egy gombafelhőt csodál, és valóban, Las Vegasban annak idején erre komplett turisztikai ágazat épült.

1951 és 1963 között csaknem száz nukleáris kísérletet hajtottak végre alig száz kilométerre Vegas központjától, egy a nevadai sivatagban kijelölt helyszínen. A több kilométer magasba emelkedő gombafelhők így a későbbi kaszinóvárosból is jól láthatók voltak.

A szállodák tulajdonosai persze egyből felfedezték az üzleti potenciált, reklámokon hívva fel a turisták figyelmét, hogy mikor érdemes érkezni azoknak, akik szeretnék átélni a pokoli villanást, és látni a felhőt, amit amúgy egy átlagos hétköznapon senki nem akart megpillantani.

Bőszen hirdették azt is, hogy semmi veszély nem fenyegeti az atomturistákat ilyen távolságban a detonáció epicentrumától. Ezt a legtöbben készséggel el is hitték, hiszen a tesztrobbantások helyszínén készült propagandavideókon is láthatták, ahogy a katonák nevetgélve bújtak elő fedezékeikből, miután a lökéshullám átsöpört a fejük felett. És lám, semmi bajuk nem lett. Akkor. Sem másnap.

Csakhogy azzal nem számoltak, hogy a radioaktivitás lassú, ám kegyetlen gyilkos, ami mindig benyújtja a számlát. A következő évtizedek során százezrek betegedtek és haltak meg az Egyesült Államokban a nukleáris kísérletek miatt, az USA pedig gyakorlatilag önszántából mérgezte meg a saját földjét, amit amúgy olyan nagy elánnal igyekeznek megvédeni a vélt és valós ellenségektől.

Ugyan a hatvanas években aláírt nemzetközi megállapodás megtiltotta a légköri atomteszteket, a földalatti robbantásokat egészen a kilencvenes évek elejéig Nevadában végezték el.

A múlt évszázad derekán népszerű őrületet ugyanakkor ma is fotók tömkelege őrzi, melyeken egy pillanatra mindenki dermedten figyelte a gombafelhőt, majd folytatta a szórakozást, mintha mi sem történt volna alig pár kilométerrel arrébb.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás