promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Trópusi pokol – halálos sugárzás a világ legszebb strandján
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Csendes-óceánon található Marshall-szigetek az egyik legegzotikusabb trópusi uticél a földön. 

Lélegzetelállító látványt nyújt természetes szépségével pedig elbűvöl. A népszerű egzotikus hely kedvelt kikapcsolódást nyújt a turistáknak.  Azonban a szigetekhez tartozó Bikini-atoll szigetcsoportot hihetetlenül veszélyes rekreációs helynek tekintik. 1946-ban az Egyesült Államok ezt a varázslatos szigetet választotta nukleáris teszthelynek. 12 éve hidrogén- és atombombát teszteltek a vízben.

Ebben az időszakban az Atoll több mint 65 kísérletet végzett. Napjainkban a magas sugárzási szint jelenti a legfőbb veszélyt a szigetlakókra és a turistákra. Meg kell jegyezni, hogy a Bikini-atoll lakott volt az atomkísérletek előtt. Pár főt leszámítva ma már emberek nem élnek ott, mivel életveszélyes a sugárzás mértéke. A katonai kísérletek megkezdése után a helyi lakosokat evakuálták a környező szigetekre.

Néhányan azonban lemondtak arról, hogy elhagyják otthonukat. Ma körülbelül tíz ember él a sziget területén. A turisták rendszeresen látogatják atollt a tiltás ellenére, azonban a vízben fürödni szigorúan tilos.

A hihetetlenül szép atoll a világ egyik első nukleáris kibocsátáscsökkentő telepe volt. Területén az emberiség történetében a legveszélyesebb kísérleteket végezték. A tesztek következményei helyrehozhatatlan károkat okoztak a víz alatti világ ökoszisztémájában és biológiájában. Az atoll környező vizekben sok víz alatti krátert található – ezt a területet a csendes-óceáni mély holdi ároknak nevezik. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás