promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapest felett is feltűnt az óriási repülő, közel száz éve mindenki az égre szegezte a tekintetét
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akkoriban még nem volt megszokott a hatalmas légi járművek látványa az égbolton.

Egy évszázaddal ezelőtt joggal gondolták azt, hogy a Zeppelinek jelentik majd a repülés jövőjét, a hidrogénnel töltött óriási léghajók ugyanis valóban ígéretesnek tűntek, egészen a Hindenburg katasztrófájáig, ami 35 ember halálát okozta.

A tragédiáról készült felvételek bejárták a világsajtót, melynek nyomán a Zeppelinek elvesztették az emberek bizalmát, és bár a korabeli repülőgépekhez képest lényegesen jobb - bár kétségtelenül lassabb - konstrukciónak számítottak, az aranykor már sosem jött vissza a léghajók számára.

Talán minden másképp alakult volna, ha a magyar feltaláló, Schwarz Dávid alumíniumból készült, kormányozható léghajója annak idején kedvezőbb fogadtatásra talál. Már az 1800-as évek végén működőképes prototípussal állt elő, ám a rossz minőségű hidrogén miatt végül nem sikerült jól a főpróba.

Schwarz néhány éven belül elhunyt, felesége viszont szerette volna bizonyítani, hogy néhai férje elképzelései helyesek, így újabb próbarepülést hajtott végre a szerkezettel. Ekkor már 460 méter magasra jutott a gép, ám az egyik propeller sérülése miatt kis híján baleset lett a teszt vége.

Mindenesetre a szakemberek egyöntetűen állították, hogy Schwarz Dávid fémvázas léghajója működőképes, ám a babérokat mégsem ő, hanem az ötletet továbbfejlesztő, és II. Vilmos császár támogatását elnyerő Ferdinand von Zeppelin aratta le.

A Zeppelinek csúfos bukásuk előtt még meghódították a világot, és természetesen Budapest felett is feltűntek, 1931. márciusának végén pedig le is szállt egy a magyar fővárosban. Tízezrek rohantak a csepeli repülőtérre, ahol Az Est tudósítója is jelen volt, aki akkor így írt az élményről:

„Kékeslila, földöntúli fény sejtelmes ködében mintha végtelenbe veszne a hatalmas magtár boltozata. S odafönt... és idelent... mindenütt... egy valószínűtlen, kéken és lilán és ezüstfényben csillogó valami betölti az egészet... Látod idomtalan körvonalait, és nem hiszed el... Oly szörnyű, szédítő nagy s amellett oly lenge, szinte áttetsző...”

A Zeppelin Budapesti feletti elhaladásáról természetesen fotók is készültek, az utca népe pedig megdöbbenten szegezte az égre tekintetét:

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum blog

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás