promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világháború legsötétebb óráiban egy szörnyű bombázó jelent meg London felett, esély sem volt a megsemmisítésére
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rémisztő repülő hajó hangtalanul suhant a metropolisz fölött, demonstrálva a tömegpusztítás új, addig legfélelmetesebb szintjét.

Légiriadó ébresztette fel álmából London lakosságát 1915. május 31-én, azon a szörnyű napon, amikor a történelem során első alkalommal támadták a levegőből az Egyesült Királyság fővárosát. A figyelmeztetés azonban későn érkezett, a Temze fölött suhanó repülő addigra már csak terve végrehajtására várt.

Az L31-es Zeppelin rövidesen 120 bombát dobott le Londonra, kioltva ezzel hét ember életét és megsebesítve másik 35-öt. A támadás következtében több épület is lángba borult, a kár jelentős volt, az pedig egyenesen sokkoló, hogy semmivel nem tudtak a hatalmas hajó ellen védekezni.

A korabeli vadászgépek ugyanis nem tudták megközelíteni a nagyjából 3000 méteres magasságban közeledő Zeppelint, amikor pedig lejjebb ereszkedett, már késő volt. Ha a légvédelem géppuskái el is találták az amúgy meglepően jól páncélozott léghajókat, külön személyzet volt arra, hogy a golyók ütötte lyukakat pillanatok alatt befoltozzák.

Sokáig úgy tűnt, hogy a britek képtelenek megállítani a Zeppelinek rajtaütéseit, az L31-es parancsnoka, Heinrich Mathy pedig kitüntetésben részesült, amiért sikerrel megkerülte a londoni védműveket, és megtörte a brit morált. Utóbbit aztán végül mégis sikerült feltámasztani, méghozzá egy fiatal hadnagy ötletének köszönhetően.

A 21 éves William Leefe Robinson ugyanis azt találta ki, hogy gyújtólövedékekkel szerelt géppuskákkal támadjanak a léghajókra. Robinson csaknem rekordot állított be BE-2C típusú gépével, amikor elérte a mintegy háromezer méteres magasságot, ahol több tárat is kilőtt az SL-11 nevű Zeppelinre, ami végül kigyulladt és lezuhant, 16 fős személyzete pedig odaveszett.

Ez felbátorította a briteket, és végül Mathy L31-esének is ez lett a végzete, amikor 1916. október 1-jén a hertfordshire-i Potters Bar felett lelőtték. Az eset során a 18 fős legénység, köztük a parancsnok is életét vesztette. A következő hetekben több zeppelint is kilőttek, ezzel pedig megszűnt a korábban rettegett egyeduralmuk.

A német hajók így is csaknem 57 alkalommal csaptak le Nagy-Britanniában az első világháború során, 564 ember halálát és fontmilliós károkat okozva. Az alábbi felvételen a túlélők beszámolói hallhatók:

Forrás: Múlt-Kor, Facebook

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás