promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek a sorozatgyilkosok még Jeffrey Dahmernál is durvábbak
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Immáron 35 éve, hogy kivégezték Ted Bundyt, aki a 20. század egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa volt. A bűnöző mindvégig reménykedett abban, hogy a sármjával megússza tetteit.

A fogalom szerint az nevezhető sorozatgyilkosnak, aki három vagy több embert öl meg különböző időpontokban. A szakirodalom szerint a sorozatgyilkosok a legtöbb esetben teljesen normális életvitelt folytató, törvénytisztelő embereknek tűnnek.

Ám valójában szociopaták, akiknek rettenetes, zaklatott családi múltjuk van és többszörösen traumatizálódott egyének. Áldozatait sok esetben random választják ki, akik mit sem sejtenek arról, hogy a vesztükbe rohannak.

Páratlan szerencse, hogy az elmúlt évtizedekben sikerült a legbrutálisabb gyilkosoknak rendőrkézre kerülniük. Sok esetben azonban előfordul, hogy évekbe telik a felkutatásuk, még a mai modern technológia segítségével is.

Jelen cikkünkben összegyűjtöttük párat a világtörténelem leghírhedtebb sorozatgyilkosai közül.

Az első személy nem más, mint Dennis Rader, aki 1945-ben született kansasi sorozatgyilkos. Az agresszor 1974 és 1991 között 10 embert ölt meg. A férfi beteg elméjéről egyebek mellett az is árulkodik, hogy jelszóra ölt. Ami magyar fordításban nem más volt, mint:

„megkötözni, megkínozni, megölni” 

Az angol bondage, torture és kill szavak miatt saját magát elnevezte BTK-nak.

A férfi különös kegyetlenséggel végzett áldozataival, ugyanis mindegyiket megkötözte, majd ájulásig fojtogatta őket. A férfinek ez nem volt elég, amint az áldozatok magukhoz tértek, újra és újra folytatta. Az utolsó lélegzetvételükig.

Többeknek ismerős lehet onnan is a fazon, hogy előszeretettel küldözgetett jegyzeteket a médiának és a helyi hatóságoknak, ahol részletes beszámolót írt arról, hogy miképpen végez a szerencsétlen kiszemeltjeivel.

Ez okozta a vesztét is egyébként, hiszen az egyik ilyen levele buktatta le.

Kisvártatva ki is derült, hogy Rader a helyi lutheránus egyházi gyülekezet tanácsának elnöki tisztét tölti be.19 évvel ezelőtt, a férfit tízszeres életfogytiglanra ítélték. A sorsdöntő tárgyalásán szembe kellett néznie az áldozatok hozzátartozóival, ekkor Rader bocsánatot kért tőlük. A sajnálkozása azonban nem hatott meg senkit, jelenleg is hosszú börtönbüntetését tölti.

 

A második kiszemeltünk az ukrán születésű, Andrij Csikatilo Csikatilo, aki az egyik legismertebb szovjet sorozatgyilkos. A férfira hamar ráaggatták a rosztovi rém vagy másképpen, a rosztovi hentes becenevet. 

S, hogy miért pont ezt a nevet kapta?

A hétköznapjain tanárként tevékenykedő „mintapolgár” 53 gyilkosságot követett el 1978 és 1990 között. Ám, ahogyan a hirado.hu is beszámolt róla, az agresszor végül további hármat is beismert, így összesen 56 tragédia fűződik a nevéhez. 

 Egyes beszámolók szerint ez a száma akár 65 is lehet a valóságban. 

Első áldozata egy 9 éves kislány volt, akit korcsolyázás után csalt be magához. A fiatal megpróbált ellenkezni, de a férfi erősebb volt. A testét egy közeli folyóba dobta, amit pár nappal később a víz partra vetett. Az ügy felgöngyölítése nem alakult a leg szerencsésebben, ugyanis a rendőrség munkatársai rossz nyomon indultak el, így a valódi tettes helyett ártatlanok kerültek börtönbe.

 

Meghökkentő tény továbbá az is, hogy a rosztovi rém áldozatai testrészeiből gyakorta fogyasztott, mindaddig, amíg golyó általi halálra nem ítélték és 1994-ben.

Richard Trenton Chase a harmadik a listánkon, aki a vámpír elnevezést kapta. A Sacramentói vámpír ugyanis arról volt hírhedt, hogy megette áldozatainak testrészeit, vérüket pedig megitta.

A gyilkos a kezdeti fázisban még állatokkal kísérletezett, megölte, majd nyersen elfogyasztotta azokat.

Később durvult csak el a helyzet. Korábbi szobatársai Chase nem hétköznapi, aggodalomra okot adó viselkedéséről, valamint drogfüggőségéről számoltak be. Azt azonban még társai sem sejtették, hogy milyen veszedelmes emberrel élnek egy fedél alatt.

 

A pszichiáterek azt állapították meg, hogy a férfi paranoid skizofréniától szenved, mások szerint ugyanakkor csak a túl sok kábítószer mellékhatása látszott rajta. A későbbiek folyamán próbálták gyógyszeres kezeléssel gyógyítani, de mindhiába, ugyanis megszökött az intézetből.

Chase csaknem egy hónap alatt összesen hat emberrel végzett, haláluk után pedig megbecstelenítette az élettelen testeket. 

Szörnyű tettei nem maradtak büntetlenül, szerencsére 1979-ben elkapták, majd gázkamra általi halálra ítélték, végül 1980-ban végezték ki.

Listánk egyetlen női szereplője pedig, Aileen Wuornos. A nő mindösszesen 15 éves volt, amikor várandós lett. A története viszont neki sem egyszerű, egy bántalmazó kapcsolatban élt, ráadásul a saját fivérével.

Sokan viszont úgy tudják, hogy évekkel később beleszeretett egy nőbe, aki mellett prostituáltként kezdett el dolgozni. 

Ezalatt az idő alatt hét férfit ölt meg, azt állítva, hogy az intim együttléteik alatt megpróbálták bántalmazni őt. Ellentétben a női sorozatgyilkosokkal – akik sokszor mérgezéssel, fojtogatással öltek – Wuornos egy 22-es kaliberű fegyverrel ontotta ki az áldozatai életét. Őt, 2002-ben injekció általi halálra ítélték.

 

Végső, de nem utolsó sorban Ted Bundy, akiért nők ezrei rajongtak.

Ted Bundy 1946-ban született, apját soha nem ismerte. Fiatal felnőttkoráig abban a tudatban élt, hogy a nagyszülei a szülei, az anyja pedig a nővére. Tehát, nála is hamar kialakult egy jól fejlett személyiségzavar. Noha, ő volt az, akit mindenkivel bájolgott, kedves volt.

Rengeteg barátja volt, akik karizmatikus és barátságos férfinak írták le, mit sem sejtve arról, hogy a valóságban egyébként egy szadista. 

Még harminc éves sem volt, amikor 1974 és 1978 között fiatal lányokat kezdett el abuzálni, majd megölni őket szerte az Amerikai Egyesült Államok területén. Végül 30 nő meggyilkolását ismerte be, de az áldozatok valódi számáról nincs pontos adat.

A kiszemeltjeit többnyire hazugságokkal tudta becserkészni. Rengetegszer azt hazudta, hogy valamelyik hatáság munkatársa, de megesett az is, hogy fogyatékosságot színlelt. Ezt követően agyonverte és megfojtotta a kiválasztottakat. 

Ám akadt olyan eset is, amikor házakba tört be és az éppen békésen szunyókáló lakókra támadt rá. Őket kivétel nélkül halálukig szurkálta. Ezek után megerőszakolta és feldarabolta őket, fejüket pedig levágta és emléktárgyként tartogatta otthonában.

A férfi több szempontból is történelmet írt: az ő pere volt az Egyesült Államok első nyilvános ügye. A gyilkos igyekezett elbűvölő lenni a média figyelő tekintete előtt, és ehhez megvolt az intelligenciája, a képzettsége, a fellépése is egyben. Nemes egyszerűséggel  megigézte a közvéleményt, még szimpátiatüntetéseket is szerveztek az ártatlansága mellett. 

 

Bundy imádott a rivaldafényben lenni, szüntelenül pózolt a kameráknak, mosolygott, viccelődött, sőt, később a börtönfalak mögött feleségül vette az egyik rajongóját is. De mindhiába: a bíróság 1980 februárjában halálra ítélte. Végül 1979-ben tartóztatták le, 1989-ben pedig villamosszék általi halálra ítélték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás