promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erről tudhatod, hogy egy pszichopatával beszélgetsz, a testbeszéde árulja el
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A pszichopata személyiségjegyekkel rendelkező emberek kevésbé mozgatják a fejüket, amikor beszélnek.

A pszichopátia egy olyan személyiségzavar, amelynek sokféle tünete lehet, de általában az emberi kapcsolatok és a mások iránti empátia hiánya jellemzi. Ezek az emberek gyakran kifelé rendkívül magabiztosak, manipulatívak, de belül hidegek és érzéketlenek. Gyakran hajlamosak erőszakos viselkedésre és nem mutatnak különösebb érdeklődést mások érzései iránt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem minden pszichopata válik bűnözővé és sokféle formája lehet.

Több ismert személyről feltételezik vagy tudják, hogy pszichopaták voltak. Ezek közé tartozik Ted Bundy, amerikai sorozatgyilkos, aki 1974 és 1978 között fiatal lányokat erőszakolt és gyilkolt meg szerte az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint tízévnyi tagadás után végül 30 nő meggyilkolását ismerte be, de az áldozatok valódi száma a mai napig rejtély. Bundyról ma már köztudott, hogy a pszichopátia jellegzetes tüneteit mutatta, rendkívül manipulatív és kegyetlen ember volt.

A betegséggel kapcsolatos pszichiátria leírás tökéletesen illik Adolf Hitlerre is, a náci Németország vezetője tömegeket volt képes befolyásolni a beszédeivel, kegyetlen módon irányította a németeket, a modern történelem legádázabb gyilkosának is nevezik.

Az IFL Science cikke szerint kutatások bizonyítják, hogy a magas szintű pszichopata személyiségjegyekkel rendelkező emberek kevésbé mozgatják a fejüket, amikor beszélnek.

A nonverbális kommunikáció ezen jellegzetességét korábban férfiak esetében azonosították, de a legfrissebb eredmények arra utalnak, hogy a női betegekre is érvényes ugyanez.

Ebből persze nem szabad messzemenő következtetést levonni, a testbeszéd egyéb jellemzői is számítanak, illetve előfordul, hogy valaki gerincprobléma miatt nem mozgatja a fejét beszéd közben vagy egyszerűen csak elfeküdte a nyakát.

A pszichopata egyénre jellemző még, hogy beszéd közben szinte folyamatosan jár a keze, vagy néhány másodpercig tartó pislogásrohamok törnek rá beszélgetés közben. 

A jellegzetes fejmozgást egyébként börtönbüntetésüket töltő embereken tesztelték. Az alanyoknak egy speciális pszichológiai tesztet kellett kitölteniük, majd interjút készítettek velük és a felvételt egy algoritmus elemezte. A pszichopata nők az interjú nagy részében a minimális mozgási tartományon belül tartották a fejüket, míg a személyiségzavar nélkül élők jóval többet mozgatták.

A téma kutatói arra is rájöttek, hogy egyes pszichopaták tudatosan figyelnek a testbeszédükre, így akár a fejmozgásukra is, hogy ne tűnjenek ki a tömegből. 
 

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás