promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megőrülnek a külföldiek ettől a magyar szótól, ebben van a legtöbb magánhangzó egymás mellett

Megőrülnek a külföldiek ettől a magyar szótól, ebben van a legtöbb magánhangzó egymás mellett

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A magyar egy izgalmas nyelv, néhány szóba beletörik azok nyelve, akik nem anyanyelvként tanulják.

A magyar nyelv lenyűgöző, rendkívül gazdag, változatos és egyedi kulturális háttere van, amelyre büszkék lehetünk. A világ egyik legnehezebben elsajátítható nyelvének tartják és akadnak olyan vakmerő külföldiek, akik épp emiatt szeretnék megtanulni. 

Nyelvünk gazdag szókincse lehetővé teszi a pontos és szép kifejezések megalkotását, szépségét és gazdagságát az irodalom, a költészet és más művészeti formák is tovább gazdagítják. 

Mint minden nyelv, a magyar is folyamatosan változik és fejlődik, befolyásolják a technológia vívmányok és a globalizáció hatása. Izgalmas megfigyelni, hogy miként alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz, miközben megőrzi sajátos jellegzetességeit.

Hány magyar szó létezik?

Hogy jelenleg pontosan hány magyar szó létezik, azt nehéz megmondani, mivel a nyelvünk folyamatosan fejlődik. Új szavak jönnek létre, mások pedig elavulnak vagy kikerülnek a használatból. 

Becslések szerint a magyar nyelv aktív szókincse több százezer szót tartalmazhat, de egyesek szerint milliós nagyságrendről beszélhetünk, ha figyelembe vesszük az összes specifikus szakterületet és kifejezést, valamint a régies és a dialektikus szót, szóváltozatokat is. 

A mindennapi kommunikációhoz használt szókincsünk jóval kisebb ennél, ez függ az iskolázottságunktól, az életstílusunktól, de még az agyunk szerkezetétől is. 

Becslések szerint egy átlagos felnőtt ember szókincse napi beszélgetés közben körülbelül 20 000 és 35 000 szó között mozog.

A legtöbb egymást követő magánhangzó egy szóban

Vannak szavak, amelyektől valósággal megőrülnek azok, akik idegen nyelvként tanulják a magyart. Az egyik legismertebb youtuber e téren Ausztrál Tom. Az Ausztráliában élő videós rendkívül szórakoztatóan mutatja be a nyelvtanulással járó nehézségeit, rendszeresen megdöbben bizonyos kifejezéseken, nyelvtörőkkel próbálkozik és kívülállóként enged bepillantást abba, ahogyan a külföldiek szemlélik a magyar nyelvet, mindezt megunhatatlan akcentussal.

Több olyan szó is van, amelynek a megértéséhez legalább középszinten kell beszélni a nyelvünket, főleg, ha ragozott alakról van szó.

A köznyelvben használt, legtöbb egymás mellett lévő magánhangzót tartalmazó szó a: fiaiéi. Ebben a szóban öt magánhangzó van egymás mellett, hagyományosan ezt tartjuk rekordnak.