promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több százezer magyar autós lehet bajban, hamarosan lejár az egyik legfontosabb határidő

Több százezer magyar autós lehet bajban, hamarosan lejár az egyik legfontosabb határidő

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A covid miatt már egyszer kedvezményt kaptak az autósok, de most újra cselekedniük kell.

Idén is hatalmas rohamra kell számítania annak a több százezer autósnak, akinek júniusban lejár a műszakija. A covid idején az autósok felmentést kaptak és nem kellett műszaki vizsgára vinni a járművüket, de a mentesség 2022. június 30-án lejárt és a legtöbben az utolsó hetekre, napokra halasztották a feladatot. Emiatt minden évben káosz alakul ki, van olyan szakember, aki szerint már nem is kap időpontot az, aki eddig nem kért. Márpedig a vizsgáról még a lejárat előtt gondoskodni kell, különben a jármű nem vehet részt a forgalomban. 

Minden négy évnél idősebb autónak két évente kell műszaki vizsgát tennie, ezért most is rengetegen várnak erre, de a többségük még időpontot sem kért. 

A kormány 2020. március 11-ei kezdettel hirdette meg, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt nem kötelező megújítani egyes okmányokat, ezáltal pedig az autók műszakiját sem. Ez persze nem azt jelentette, hogy nem frissíthette senki a papírjait, a kedvezménnyel csak azt próbálták elkerülni, hogy egyszerre több ember tartózkodjon egy helyen, bonyolítva az egyébként is kritikus pandémiás helyzetet.

A Belügyminisztérium adatai szerint 2022 május végén még mintegy 933 ezer autó várt arra, hogy átessen a vizsgálaton, így júniusban százezernyi autó árasztotta el a vizsgahelyeket és ez így lesz minden évben. 

Várhatóan leterhelt lesz a rendszer és az adatok szerint a vizsgahelyek és a műszaki szakemberek száma is kevesebb, mint két évvel ezelőtt volt.

A Totalcar szerint vannak egyedek, melyek az évek során lemorzsolódtak – összetörtek, külföldre adták őket stb. – de a magyar autópark az elmúlt két év alatt bővült is, így szignifikáns változás nem történhetett. 

Káosz lesz júniusban

A lap megkérdezett egy témában jártas szakembert is, aki azt nyilatkozta, hogy szerinte, aki eddig nem kapott észbe, az már elkésett. Ha még most foglal valaki időpontot, akkor lehet csak egy-két hét várakozási időre kell számítania, de a helyzet a június végére durván eszkalálódhat. 

Újabb kedvezményre türelmi időre, kormányzati segítségre nem kell számítani. 2022-ben ezelőtt a covid miatt volt indok arra, hogy engedjenek a szigorú szabályokból, azóta viszont eltelt két év és az autókat akár két hónappal előbb is le lehetett volna vizsgáztatni.

A vizsgáztatásnak is van egy megszokott időtartama, amin nem lehet rövidíteni, kihagyni elemeket csak azért, mert sokan állnak sorban, ez ugyanis balesetveszélyes lenne.

A járművek átvizsgálása a legoptimálisabb esetben továbbra is egy-másfél órát jelent. Ennél tovább tart a villanyautók esetében, amely vizsgáztatásához érintésvédelmi szakemberre is szükség van.