promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Irtózatos kőtömbök védték az évezredek óta lezárt egyiptomi raktárakat, gigantikus kikötőhöz tartoztak

Irtózatos kőtömbök védték az évezredek óta lezárt egyiptomi raktárakat, gigantikus kikötőhöz tartoztak

Borítókép:  YouTube / A Secret World
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Több száz kilométerre a piramisoktól fedezték fel a rejtett kamrákat és az óriási építményeket.

Az ókori Egyiptom kora az emberi történelem egyik leglenyűgözőbb, és legtöbb titkot rejtő időszaka. A mai kor embere is csodálattal tekint a titokzatos épületekre, a gigantikus piramisokra, és kíváncsian fürkésszük azok mítoszait.

Minden egyes feltárt lelet olyan, mint a kirakós egyik hiányzó darabja, amely közelebb visz bennünket az ókori történelem megértéséhez. A régészek pedig néha egészen elképesztő dolgokra bukkannak, esetünkben egy több ezer éves kikötőre.

A Wadi al-Jarfban található tengeri kikötő időszámításunk előtt nagyjából 2600 körül épülhetett, ezzel pedig a világ legrégebbi kikötője címet is birtokolja. A 2013-as felfedezés a kairói Francia Régészeti Intézet és a Párizs-Sorbonne Egyetem közös csapatának érdeme, a kutatások pedig a mai napig folyamatosan zajlanak a területen.

A kikötő felfedezése fontos információkat adott arról, hogy a fáraók korában miként szervezték meg a tengeri műveleteket, legyen szó akár hadi, akár kereskedelmi célokról. A régészeti lelőhely közvetlenül a parton található, a kapcsolódó épületegyüttes pedig több tucatnyi raktárból áll.

Ezekben különböző edényeket, horgonyokat, sőt, még hajóelemeket is találtak, ezek mellett textileket, evezőket, valamint figurákat tártak fel. Természetesen nem mehetett be csak úgy akárki, a sziklákba vájt védett termek mintegy 16-34 méter hosszan nyúltak befelé, szélességük elérte a 3 métert, magasságuk pedig a 2,5 métert.

A raktárak belsejét több méter magas kőtömbökkel óvták a kíváncsi látogatók elől, ezeken úgynevezett zárókövek voltak – hasonlóak azokhoz, melyekkel a fáraók sírkamráit is lezárták. Ezektől nem messze egy gigantikus, 60x30-as építmény is volt, amit 13 helyiségre osztottak. Ennek rendeltetése azonban ma sem ismert.