promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kapkodják a fejüket a szakértők: meghökkentő dolog került elő a tenger mélyéről
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem akármilyet hajót találtak a tenger fenekén, csaknem 130 évvel ezelőtt tűnt el egy hóvihar kellős közepén.

Elképesztően sok hajóroncs feküdhet a tenger mélyén, beleértve a Titancot is. Azonban ezeknek a hajóknak a nyomó többsége soha nem kerül felfedezésre. Most azonban egy egészen hihetetlen dolog történt: megtaláltak egy 130 évvel ezelőtti hóviharban elsüllyedt hajót, de állapota miatt a szakértők kapkodják a fejüket. Az Afrika elnevezésű hajó, egy másikat, a Severnt vontatta a Huron-tavon keresztül az USA-Kanada határon 1895 októberében, amikor eltűnt. A vontatókötél megszakadásával a Severn zátonyra futott a kanadai Bruce-félszigeten, ahol a legénységét kimentették. Az Afrikát azonban soha többé nem látták egészen mostanáig.

[[icikk1]]

A hajóról egy dokumentumfilmet forgattak és ekkor derült ki, hogy a hajót most egy invazív kagylófaj borítja, amely idegen a térségben. 

Tippet kaptunk, miszerint a tengeri halak felmérését végző tudósok anomáliát észleltek a szonár leolvasásán. Őszintén szólva arra számítottunk, hogy egy halom sziklát találunk. Csak néhány percig voltunk lent, amikor egy hatalmas építményre bukkantunk. Nem hittük el, hogy ez egy hajó. A hajó kifogástalan állapotban van

- nyilatkozta Zach Melnicknek a dokumentum film egyik megálmodója, írja a Daily Star

Az Afrikát egy víz alatti ROV (távirányítású jármű) segítségével találták meg 85 méter mélységben. A roncs azonban elképesztően hatalmas: 45 méter hosszú, 8 méter és 4 méter magas, és a hajónál szén törmelékmezőt is találtak. Ez pedig a rakományra utal, amelyet az Afrika és a Severn szállított azon a végzetes éjszakán, amikor a nagy hóviharban elsüllyedt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás