promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az életét is felajánlotta Andy Vajnának, milliókért könyörgött a világhírű hollywoodi filmrendező

Az életét is felajánlotta Andy Vajnának, milliókért könyörgött a világhírű hollywoodi filmrendező

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Saját élményeiből is merített Stone az egyik sikerfilmje kapcsán, melynél előzetesen Andy Vajna neve is felmerült.

A Vietnami háború megítélése hosszú ideig szinte tabutéma volt az Egyesült Államokban. Mind az indokai, mind az eredményei kapcsán a mai napig sok a vita, ám akik elveszítették fiaikat, vagy életre szóló traumát szenvedtek, azok számára kellett valami kapaszkodó, ami segít feldolgozni a történteket. A háborút személyesen is megjáró Oliver Stone viszonylag alacsony költségvetésű filmje nevén nevezte a dolgokat, megmutatta a háború legsötétebb oldalait, és azt is, amiről addig kevesen mertek beszélni.

A szakasz című, 1986-os film teljesen más volt, mint azok a projektek, melyekben azokban az időkben Andy Vajna részt vett. Stone mégis megpróbálta rábírni, hogy tegyen pénzt a filmbe, ám a könyörgés sem segített.

„Emlékszem Andyre a nyolcvanas évek elejéről, amikor még főleg forgatókönyveket írtam. Andy, nagyon kérlek, adj pénzt A szakaszra, hatmillió dollár kell csak, ha az életembe kerül, akkor is működni fog – így könyörögtem neki. De csak nem adott, hiába győzködtem. Azt mondta, ez egy lehangoló sztori”

– idézte fel az esetet Oliver Stone az RTL-nek adott interjújában, aki, miután Mario Kassar és Andy Vajna útjai elváltak, előbb Kassarral a Doorst, majd végül Vajnával a Nixont készítette el.

Stone erről az időszakról is mesélt:

„Andy nem nagyon avatkozott bele a film kreatív részébe. Jelen volt, jött-ment, ott volt az elmaradhatatlan szivar a szájában. Jó társaság volt, jól lehetett vele kajáról, filmekről beszélgetni. És imádta Magyarországot”

– fogalmazott Stone, aki szerint a maga kedvencei is megvoltak Vajnának, a Nixon témája pedig teljesen kilógott ebből.

Bár Stone-nak valóban szívügye volt a Nixon-film, végül nem térült meg a 44 millió dolláros költség, és akkora bukás lett az Egyesült Államokban, hogy a világpremierre esély sem lehetett, így aztán Andy Vajna vélhetően sokkal jobban járt volna, ha korábban mégis igent mond Oliver Stone-nak. A szakasz ugyanis amellett, hogy négy Oscart is kapott, valóságos kasszasiker lett.