promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon különleges tavat találtak Európában a régészek, aminek a funkciójától végig fut a hátadon a hideg
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy rövid repülőúttal hazánkból is megközelíthető a különleges helyszín.

A nyugat-szicíliai San Pantaleo szigetén található, mintegy 2500 éves múltra visszatekintő szent édesvízi medence a csillagokkal volt összehangolva - derítették ki régészek.

A medencét, amelyet először az 1920-as években tártak fel, az ősi Motya szigetváros romjai között találták, amely az i. e. első évezredben egy nyüzsgő föníciai kikötő volt. Fönícia ókori tengeri állam volt, amely a Földközi-tenger keleti részén, a Levante térségében, elsősorban a mai Libanon környékén élt Kr. e. 2500-64 között. Eredetileg úgy vélték, hogy a jellegzetesség egy "Kothon" - egy mesterséges kikötő -, mivel hasonlóságot mutatott a közeli Karthágó ősi katonai kikötőjéből ismert kikötővel, de az újraelemzés kiderítette, hogy ez a feltételezés téves.

A kutatást Lorenzo Nigro, a római Sapienza Egyetem régészprofesszora végezte a Szicíliai Felügyelőséggel együttműködve.

"Kothon" egy kikötő volt, de az új ásatások drasztikusan megváltoztatták az értelmezését: Ez egy szent medence volt egy hatalmas vallási komplexum központjában"

- mondta Lorenzo Nigro professzor.

A korábbi kutatások a várt kikötőépületek helyett egy Ba'al-templomot találtak Motya Kothon szélén. Ez a váratlan felfedezés késztette a Kothon 2010-ben kezdődő újbóli vizsgálatára.  Ez a templom nagy meglepetést okozott a régészeknek, akik ahelyett kikötőépületekre számítottak.

Ez a helyszín újraértékelésére késztette a kutatókat, akik a 2010-ben megkezdett ásatások során teljesen lecsapolták és feltárták a mesterséges medencét.

"Ennek során kiderült, hogy nem szolgálhatott kikötőként, mivel nem volt összeköttetésben a tengerrel. Ehelyett természetes források táplálták"

- mondta Nigro professzor.

A csapat szerint a vízi létesítmény hosszabb és szélesebb volt, mint egy modern olimpiai úszómedence, így ez volt az egyik legnagyobb szent medence az egész ókori Földközi-tenger térségében.

A régészek további templomokat is találtak a Kothon mellett, valamint sztéléket, oltárokat, áldozati adományokat és egy talapzatot a tó közepén, amelyen egykor a gyakran termékenységistennek tekintett Ba'al szobra állt.

Ba'al-t széles körben imádták a viharok és a termékenyítő esők föníciai isteneként ismerték. A tenger legyőzőjeként az istenséget a kánaániak és a föníciaiak a tengerészek védőszentjének tekintették.

A szakértők szerint ezek a jellemzők együttesen megerősítik, hogy a "Kothon" nem kikötő volt, hanem egy szakrális medence a klasszikus kor előtti Földközi-tenger egyik legnagyobb kultikus komplexumán belül. A helyszín feltérképezése azt is feltárta, hogy a csillagokhoz volt igazítva. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás