promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejthették a titokzatos ókori korongon lévő szimbólumok értelmét, egy már nem létező kultúra üzenete van rajta
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A phaisztoszi korong a minósziak egyik különös rejtélye.

Az ókori Görögországból számtalan fantasztikus csoda marad ránk, néha úgy is érezhetjük, mintha eddig teljesen félreértettük volna a több ezer évvel ezelőtti kultúrát. Elképzelhető, hogy sokkal fejlettebb volt annál, mint amit akár álmunkban képzelhetnénk.

Erre lehet bizonyíték a titokzatos phaisztoszi korong is, amely a bronzkorban virágzó minószi kultúra kétségkívül legizgalmasabb lelete. Egy mindössze 15 centiméter átmérőjű agyagkorongról van szó, amely azonban zsúfolva van titokzatos jelekkel (összes 241 szimbólummal).

A szöveg értelmét egyelőre nem sikerült megfejteni, bár találgatások természetesen folynak. 1908-ban bukkantak rá, ezért még az is felmerült, hogy modern kori hamisítvány lehet, bár erre viszonylag kicsi az esély.

A mai álláspont szerint egy naphimnusz vagy valamiféle verses teremtéstörténet lehet rajta, tehát mindenképpen egy műalkotás, nem pedig valamiféle praktikus (kereskedelmi, közigazgatási) információ. Most pedig Gareth Owens régész és nyelvész azt állítja, hogy 99 százalékban biztos abban, hogy megfejtette a jelek értelmét.

A brit-görög kutató eddig mintegy három évtizedet áldozott az életéből a korongra. Ő úgy gondolja, hogy a föníciai-kánaáni Astarté lehet a megfejtés kulcsa, egy, a termékenység istennőjéhez szóló himnusz a tárgyon spirális alakban elhelyezkedő írás.

„Ma is úgy van, hogy ha bajba kerültünk, egészségügyi vagy más személyes problémáink vannak, akkor imádkozunk. Végeredményben az ember nem változik”

– mutatott rá Owens, aki szerint a szöveg a termékenység istennőjét szólítja meg, hozzá fohászkodik, ennél részletesebben azonban nem fejtette ki az írás tartalmát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás