promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Villámok ezreit szórta a húsz kilométer magas mérgező felhő, rengeteg embernek kellett elmenekülnie
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Félelmetes kitörést produkált egy indonéziai tűzhányó, pánik uralkodott el a lakosságon.

Indonézia vulkanikus szempontból rendkívül aktív területen fekszik, a több mint 18 ezer szigetből álló ország a tektonikus lemezek törésvonalainak mentén található, a kitörések, valamint a földrengések egyebek között emiatt is különösen gyakoriak.

Az elmúlt évszázadok feljegyzései számos súlyos természeti katasztrófát említenek, mind közül talán a Krakatau kitörése, valamint a 2004-es földrengés és szökőár volt a legborzasztóbb, százezrek életét követelve.

Szerencsére a mostani esemény ennél jóval kisebb léptékű volt, ám a Ruang tűzhányó kitörése így is hatalmas riadalmat okozott a Sangihe-szigeteken, annak ellenére is, hogy már hetekkel ezelőtt világossá vált, hogy húsz év szunnyadás után felébredt a vulkán.

A Ruang tucatnyi kitörést produkált az elmúlt évszázadokban, amely a környező szigeteken is komoly pusztításokat végzett. Egy 153 évvel ezelőtti akitvitása, majd az azt követő cunami pedig több száz halálos áldozatot követelt.

Az idén április közepén tapasztalt kitörést követően már több mint tízezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről, a katasztrófa során pedig félezer ház vált lakhatatlanná. Két hét múlva aztán újra hatalmas hamufelhő jelent meg a vulkán fölött, amit robbanásos kitörés előzött meg.

A felhő csaknem húsz kilométeres magasságba emelkedett, környékén pedig erőteljes villámlás volt tapasztalható, mindössze pár óra alatt 16 ezer villámot érzékeltek a kitörést figyelő műholdas rendszerek.

A környező területet hamueső árasztotta el és piroklasztikus ár zúdult rá, így a hatóságoknak további 12 ezer lakost kellett kimenekíteniük a környező szigetekről, egyben felszólítottak mindenkit, hogy kerüljék a térséget.

A két héttel ezelőttinél jóval erőteljesebb aktivitás félmillió köbméternyi vulkáni anyagot juttatott a légkörbe, azonban a szakemberek szerint globális hatásokra nem kell számítani.

Forrás: Időkép

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás