promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes vulkánt találtak Magyarországon, a tetején hatalmas épület is állt egykor őseink jóvoltából
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egykoron még egy erőd is állt a tetején, amelyben helyőrség is állomásozott.

Az egyik legérdekesebb természeti képződmény, ami Magyarországon található, az egy parazitavulkán Heves vármegyében, nem is olyan messze Egertől. Nagyon sokáig még a létezéséről sem tudtak, és így nem is meglepő, hogy a környezetéből kimagasló domb tetején a magyarok erősséget építettek, egy kisebb várat, amelyben helyőrség is szolgált az idők folyamán. Ám azt nem tudták, hogy miféle helyre építették az épületeket.

A domb amúgy fontos szerepet kapott az 1848/49-es szabadságharcban is, hiszen itt harcok folytak. Az elbeszélések szerint egyenesen tehát ennek a vulkánnak a tetejéről zúdítottak ágyútüzet az osztrákok a magyarokra.

Egyedülálló természeti képződmény, amely kiemelkedik a környezetéből egy négyezer fős kis településen, Verpeléten. Várhegynek hívják, ám a várból ma már nem látható semmi, hiszen később széthordták az építőköveket. Az érdekesség az, hogy sokáig nem is sejtették, hogy egy vulkáni kúpról van szó, csupán akkor fedezték fel, amikor elkezdték elhordani a vár maradványait a helyszínről a 20. században, ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy micsoda kincset rejt a sokáig csak egyszerű dombnak kinéző képződmény a táj közepén.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a magyar vulkán amúgy egy úgynevezett parazitavulkán, ami annyit jelent, hogy egy meglévő vulkán oldalából nőtt ki, számtalan nagyobb vulkán mellett találhatók ma is ilyen kinövések. Természetesen a vulkán nem működő vulkán, csupán egy nagyon is régen letűnt korszak egyik impozáns képviselője, egy elképesztő természeti képződmény, amely lenyűgöző látványt nyújt. A magassága csupán 58 méter, így pedig tényleg egy nagyobb dombnak tűnik csupán.

Így néz ki a vulkán:

(Forrás: Index, A kövek mesélnek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás