promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolog mered az ég felé Észak-Magyarországon, egy kis város határában - ez az egyik legérdekesebb látnivaló Magyarországon
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy még idén meg fogod nézni.

Talán kevesen hallottak róla, de egy Heves megyei településen, a négyezer főt számláló Verpeléten található egy Közép-Európában is páratlan természeti képződmény, egy olyan kis földrajzi pont, amely bizony nagyon látványosan kerül elénk. Verpelét határában ezt várhegynek is hívják, ugyanis korábban állt itt egy vár is, majd ennek építőköveit szépen elhordták a lakosok.

A legendák szerint a magyar törénelem folyamán amúgy egy nagyobb csata is zajlott a területen, méghozzá az 1848/49-es szabadságharc alatt. Ugyanis a híres kápolnai csata, amely 1849 februárjában zajlott, egyik helyszíne is ez lehetett, mivel a hegy tetejéről zúdítottak tüzet az osztrákok a magyar katonákra.

A ma csonka, gúla formájú domb amúgy nem más, mint egy vulkán kúp, amely eredeti épségében megmaradt. A hegy andezit közetből áll, és a vulkáni kúp csak akkor vált láthatóvá, amikor a helyi lakosok a 20. század elején elkezdték elhordani a vár maradványait.

Ekkor tárult fel a páratlan természeti képződmény a maga valójában.

A területen később komoly bányászati tevékenység is folyt.

A vulkáni kúp és kürtő 58 méter magasan fekszik, így ha látni szeretnénk nem is kell jókora hegymázsába bocsájtkoznunk. A magyar vulkán amúgy egy úgynevezett parazitavulkán, ami annyit jelent, hogy egy meglévő vulkán oldalából nőtt ki.

(Forrás: Index, A kövek mesélnek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás