promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális természeti jelenség rázta meg a távol-keleti szigetet, de lenyűgöző amit létrehozott
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új szigetet hozott létre Tokiótól nagyjából 1200 kilométerre egy tenger alatti vulkánkitörés.

Szakértők szerint a nagyjából 100 méter átmérőjű apró sziget egy októberben kezdődött kitöréssorozat után jött létre, Iwoto sziget közelében, amely a Csendes-óceán nyugati részén található Ogasawara szigetlánc része.

Fukashi Maeno, a Tokiói Egyetem földrengéskutató intézetének docense megerősítette, hogy a freatomagmatikus kitörések (a magma és a víz kölcsönhatásából eredő kitörések) valóban, mintegy 100 méteres szárazföldet alkottak Iwoto mellett. A kutató, aki még október végén repült át a helyszín felett, a Kyodo hírügynökségnek elmondta, hogy a kitörések során pár  percenként több mint 50 méter magas füst- és hamucsóva emelkedett fel a levegőbe, ami elképesztően látványos volt - írja a Guardian.

Iwoto szigete egyébként a csendes-óceáni háború egyik legvéresebb csatájának színhelye volt és itt található Japán 111 aktív vulkánjának is az egyike, amely most létrehozta az új szigetet. A területen élők egyébként már hozzászoktak az aktív vulkáni tevékenységekhez, a japán meteorológiai ügynökség szerint tavaly július és december között, valamint idén júniusban is hasonló kitöréseket figyeltek meg Iwoto közelében.

A mostani kitörésről lenyűgöző felvételek is készültek:

Fukashi Maeno szerint az új sziget hamarosan még nagyobbra nőhet és akár az alakja is megváltozhat, ha a kitörések folytatódnak, de azt sem zárja ki, hogy eltűnik a hullámok alatt. A térségben 1904-ben,1914-ben és 1986-ban hasonló módon kialakult szigetek ugyanis az erózió következtében mind eltűntek.

A hamuból és kőzetdarabokból álló új szigetek nehezen tudnak ellenállni a hullámoknak, de a folyamatos vulkáni tevékenység létrehozhat olyan lávafolyamokat, amelyek végül keményebb, tartósabb felületet alkotnak. 2013-ban például egy hetekig tartó vulkáni tevékenység egy olyan új szigetet alkotott, amely később egyesült egy már meglévő szigettel, és egy olyan alakú szárazföldet hozott létre, amely egy ideig a népszerű rajzfilmből ismert Snoopy kutyára emlékeztetett .

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás