promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
6000 éve pokoli tűz perzseli a hegy gyomrát, de nem vulkánról van szó
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az első felfedezők vulkánnak hitték a forróságtól izzó hegyet, pedig egészen másról van szó.

Ausztrália távoli és mesés titkokat rejtő földjén könnyű érdekes talányokba botlanunk. Ez a rendkívül változatos természeti kincseket és tájakat felvonultató ország nem csupán a hétköznapi embereknek, hanem sokszor még a tapasztalt kutatóknak is képes meglepetésekkel szolgálni. Kiváló példa erre az Új-Dél-Walesben található Burning Mountain, amelyet, ha le szeretnénk fordítani, akkor a „Lángoló hegy” kifejezést használhatnánk, ami igazán beszédes név.

Az első felfedezők a 18. században jutottak el a világnak ezen távoli szegletébe, a forróságtól izzó hegyről pedig rögtön azt gondolták, hogy egy vulkán. Nem is tévedhettek volna nagyobbat, de ezért aligha hibáztathatnánk őket, hiszen akkoriban még korunkhoz mérten gyerekcipőben járt a tudomány. A valóság az, hogy egy sokkal különösebb felfedezésre bukkantak, ami azóta is lázban tartja a kutatókat.

A hivatalosan Mount Wingen névre hallgató geológiai formáció nevében a Winden, az őslakosok nyelvén tüzet jelent. A tűz a föld alatt ég és a hegy mélyén található szén táplálja. Sem a korát, sem pedig a méretét nem lehet igazán pontosan megállapítani, de azt feltételezik, hogy már legalább 6000 éve jelen lehet, az epicentruma pedig egy körülbelül 5-10 méter átmérőjű, 1000 Celsius-fokos gömb lehet.

A lángmentes tűz lassan mozog előre, évente körülbelül 1 métert tesz meg a szénrétegben haladva. Keletkezése kapcsán csak találgatni lehet. Az emberi hatást szinte minden szakértő igyekezett kizárni, inkább arra gyanakszanak, hogy vagy villámcsapás, vagy pedig egy komolyabb hajdani bozóttűz okozhatta.

A felszínre sugárzó hő miatt a hegytetőn egy 50 méteres sáv alakult ki, ahol semmilyen növényzet nem képes megélni, teljesen kopár. A különös hegy esete azért nem teljesen egyedülálló, a világban több helyen is találkozhatunk hasonló jelenséggel. Elsősorban Kínában és Indiában, illetve nagyon híres a pennsylvaniai Centraliában található elhagyott szénbánya esete. Itt 1962-ben keletkezett tűz mélyen a tárnák labirintusában, amelyet többször is próbáltak már eloltani, azonban sikertelenül. Ott várhatóan még 250 évig nem fog kialudni a tűz.

Aki a saját szemével is szeretné megtekinteni ezt a ritka természeti látványosságot, az ellátogathat a Burning Mountain természetvédelmi területre, ami kevesebb, mint 4 órás autóútra található Sydney városától. Egy dologra nem árt vigyázni: szigorúan tilos cigarettára gyújtani a területen. Nyilván azért, nehogy valahol (ismét) kigyulladjon a tűz…

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás