promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világvége hangulat uralkodik a magyarok kedvenc nyaralóhelyén, vérvörös az égbolt a portól fulladozó Görögországban
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Félelmetes képek érkeztek a népszerű turistacélpontról.​

Magyarországon sem ritka jelenség, hogy szaharai eredetű légtömegek érkeznek az ország fölé, ami különleges légköri jelenségeket okoz, a csapadékkal pedig ki is mosódik a por, sáros esőt eredményezve.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szállópor koncentrációja ilyenkor veszélyes mértékben képes megnövekedni, ami már egészségügyi problémákat is okozhat, és nem csupán az erre érzékenyeknél.

Most Görögországban tapasztaltak hasonlót, a dél felől érkező mediterrán ciklon ráadásul nem csupán hatalmas mennyiségű port, hanem forró levegőt is hozott magával. És bár Görögországban nem ritkák a hőségnapok már áprilisban sem, a mostani eset meglehetősen ijesztő kombináció, legalábbis a fotók alapján.

A ciklon leginkább Kréta északi partvidékein és a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részein okozott extrém időjárási jelenséget. Több tucatnyi mérőállomáson regisztráltak 30 fok feletti hőmérsékletet, Kréta egyes részein a 35-37 fokot is elérte a maximum.

„A csúcsot végül a Falassarnában mért 36,6 fok jelentette, amivel a görög áprilisi rekord nem dőlt meg, de nem volt nagyon (0,8 fok) messze)”

– közölte a Hungaromet, hozzátéve, hogy a sivatagi por miatt apokaliptikus látvány fogadta az arra járó embereket.

A fotók a valóságot tükrözik, ilyen esetekben pedig nem célszerű a szabadban tartózkodni, de még szellőztetni sem. A helyiek pedig csak abban reménykedhetnek, hogy hamarosan szelesebbre és csapadékosabbra fordul az időjárás Görögországban, minek hatására enyhül a porkoncentráció.

A mediterrán térségben később is komoly problémákat okozhat a hőség, a tavalyi hőhullámok miatt rengeteg erdőtűz pattant ki. Tízezreket kellett kitelepíteni, és óriási károkat okozott a természeti katasztrófa.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás