promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ettől volt olyan furcsán homályos az ég az elmúlt napokban, újból előkerültek a maszkok
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ország egyes részein veszélyesen sok szállópor volt a levegőben, az érkező hidegfront viszont megtette jótékony hatását.

A legtöbbeknek valószínűleg feltűnt, hogy az elmúlt időszakban mintha nem úgy sütött volna a nap, mint ahogyan azt megszoktuk, az ég kékje pedig inkább sárgásra váltott. Mindez annak volt köszönhető, hogy a melegfront, ami miatt szokatlanul magas hőmérsékleti értékeket is mérhettünk, szaharai port szállított hazánk légkörébe.

Ennek koncentrációja olyan szintre emelkedett, hogy gyakorlatilag országszerte porviharokat tapasztalhattunk, Sopron környékén pedig veszélyessé is vált a levegő. Mint azt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közölte, nem volt véletlen a figyelmeztetés, ennek ugyanis káros hatásai is lehetnek az emberekre nézve:

„A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció”

– írták, hozzátéve, hogy a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a levegőre és lehetőség szerint viseljenek maszkot.

Az ország felett hétfő éjjel, valamint kedden végigrobogó hidegfront azonban a lehető legjobbkor érkezett, az ezzel járó erős széllökések és csapadék ugyanis megtisztította a levegőt a portól.

A csillaggarázsos autótulajdonosok ugyanakkor vélhetően ennek már kevésbé örültek, hiszen az úgynevezett saras eső nyomot hagyott a járműveken, így lehetett is gurulni a mosóba.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, a hidegfront nyomán visszaesett a hőmérséklet, ám a hétvége ismét 25 fok körüli csúcsokat hozhat, a jövő hét elején pedig akár a 30 fokot is megközelíthetik a nappali maximumok. Minden bizonnyal újabb melegrekordok dőlhetnek, csakúgy, mint hétfőn, amikor Kelebián 30,2 fokos rekordot mértek. A HungaroMet szerint ez mintegy 2,5 fokkal haladta meg az egykori országos napi maximum-hőmérsékleti rekordot, melyet még 1989-ben, Körmenden regisztráltak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás