promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ókori görög falfeliratot fedezett fel a régész, de a tartalma nagyon nem az volt, amire számított
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy volt a meglepődés, mikor megfejtették az üzenetet.

2014-ben egy régész, aki Asztipalaia, a Dodekanészosz egyik távoli görög szigetén dolgozott, felfedezte a világ egyik legrégebbi erotikus graffitijét, egy falloszfaragvány-párt az i. e. 5. századból, valamint egy szexuális hódítást hirdető felhívást az i. e. 6. századból.

A régészek úgy vélik, hogy ez a valaha talált legrégebbi erotikus graffiti, amelynek feliratai és vésetei két férfi közötti folyamatos szexuális kapcsolatot dokumentálnak az ókori Görögországban.

Dr. Andreas Vlachopoulos professzor akkor fedezte fel a két faragott péniszt, amikor diákjainak tartott egy túrát a szigeten. A Vathay-öbölre néző, szélvédett, zord félszigeten, a sziget egyik mészkősziklájába vésve találták meg őket.

A The Guardiannek adott interjújában Andreas Vlachopoulos professzor, az őskori régészet szakértője meglepődött, hogy ilyen kifinomult feliratokat talált egy ilyen valószínűtlen helyen. A feliratokat "monumentális méretűnek" nevezte.

"Nagy betűkkel követeltek maguknak helyet, amelyek nemcsak a szexuális vágyat fejezték ki, hanem magáról a szexuális aktusról is beszéltek. És ez nagyon-nagyon ritka."

- mondta a Guardiannek.

Bár a férfiak közötti szexuális kapcsolat nem volt tabu az ókori Görögországban, ezek a pikáns feliratok és az Asztüphalaia sziklás félszigetébe vésett falloszok rávilágítanak az ókori görögök nagyon is eleven magánéletére.

A szikla oldalába vésve a régészek a "DION" (ΔΙΩΝ) nevet találták. Volt egy másik felirat is, amelyet 52 méterrel a tengerszint felett találtak. "Nikasitimosz itt szerelte fel Timionát" (Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα) - jegyezte fel a felirat.

Amellett, hogy az ókoriak meghitt életére világítanak rá, a graffiti az írásbeliség mértékét is bizonyította az athéni Akropolisz építése előtti időszakban.

A graffiti a görög ábécével íródott, amelyet először az i. e. 8. században fejlesztettek ki. A "rusztikus" néven ismert stílusban íródott, amely az i. e. 6. és 5. században volt népszerű.

A betűket szakszerűen vésték a sziklába, ami azt bizonyítja, hogy a filozófusok, tudósok és történészek mellett a sziget rendszeres lakói is képzettek voltak az írás művészetében.

Figyelemre méltó, hogy az erotikus sziklafaragványok annak ellenére megmaradtak, hogy ennyi évezreden át ki voltak téve az időjárás és a tenger eróziójának.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás