promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami döbbenetes, nem odavaló dolgot találtak egy ókori görög edényen
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A két és félezer éve született rajzok zavarba ejtik az embereket.

Az ókori Görögország egyebek mellett a magasan fejlett, szerteágazó művészeti életéről is híres volt. Épületek, szobrok, festmények ezrei maradtak ránk abból az időszakból, és némelyik még a ma emberét is képes egészen zavarba ejteni.

Biztosan mindenki látott már ősi, fekete görög edényeket, amelyekre vöröses festékkel rajzolták fel a mindennapi életből vett jeleneteket. Az egyik mestere ezeknek az alkotásoknak az athéni Douris volt, aki Krisztus előtt 460 és 500 között alkotott.

Számos váza és más edény maradt fenn utána, amit onnan tudunk, hogy rengeteget szignált is közülük. Az alkotásait a művészettörténészek különböző korszakokba is tudják rendezni, az egyik munkája azonban feltehetőleg még a szakembereket is meghökkentette egy pillanatra.

A körkörösen elhelyezett figurái között ugyanis ott található egy gondtalanul mosolygó és üldögélő ember, aki – mai szemmel nézve – egyértelműen egy kinyitott laptopot nyugtat az ölében, miközben a jobb kezében egy érintőtollat tart.

Valóban erről lenne szó, egy időutazó alkotásáról? A kutatók természetesen mindenkit kiábrándítanak, hiszen a szóban forgó képrészlet nem egy modern számítástechnikai eszközt ábrázol, hanem egy hétköznapi viasztáblát, illetve a hozzá való íróvesszőt. Ezek az ókori Görögországban is olyan hétköznapi dolgok voltak, mint ma egy laptop.

Douris ábrázolásmódja nem egyedi, rengeteg helyen találhatunk efféle több ezer éves, zavarba ejtő rajzokat, sőt van olyan görög sírkővéset is, amelyen a „laptop” oldalán még az „USB-portok” is látszódnak, de alighanem felesleges minden apróságban csodákat sejteni.

Nem mindig a viasztábla a magyarázat az efféle „szenzációkra”, hiszen a kézben tartott tárgy lehet akár ékszeres doboz is, vagy pedig (mitológiai utalásként) Pandóra szelencéje, amelyből a bajok, betegségek rászabadultak az emberiségre.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás