promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eddig ismeretlen részletek az évtizedek óta használt magyar forintról, pénzünk minden darabja maga a falatnyi titkolt törtenélem
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindennap használjuk, ezt még sem tudjuk róla.

Sosem volt elhanyagolható szempont, de a 20-21. században, különösen a rendszerváltás óta nagyon meghatározó faktor lett: természetesen a pénzről beszélünk. Nagyjából közmegegyezés, hogy nem árt, ha minél több van belőle, és ezt nehéz is lenne vitatni.

Mivel életünkben ennyire meghatározó, sokakat érdekel maga a fizikai hordozó is, az érmék és a bankjegyek titkai.

A napokban ismét felmerült az 50 ezer forintos címlet bevezetése, ám Matolcsy György indoklásában kifejtette, hogy a Jegybank nincs a bevezetés mellett - maradnak hát a régi, bevált címletek. Jól ismerjük őket: 500-as, 1000-es, 2000-es, 5000-es, 10.000-es és 20.000-es a készlet, amiből dolgozunk, rajtuk történelmünk nagy alakjaival.

Érdekes a kérdés, hogy miért pont azok kerültek a címletekre, akiket végül rájuk raktak? A lista meglehetősen színes: Szent Istvánt vagy Hunyadi Mátyás alakját kevesen kérdőjeleznék meg, és Széchenyi és Bethlen Gábor is magas állami pozíciókat töltött be, akár csak Rákóczi Ferenc - de vajon miért pont azokat a jelentős történelmi személyeket választották, akik szerepelnek a címleteken?

Az indok a színes történelmi pantheon mögött kiderül a Pénzmúzeum honlapjáról: valóban elsődleges szempont volt a történelmi nagyság, de van még egy szempont, ami összeköti ezeket az időben egymástól távol élt személyeket, méghozzá az, hogy ezek a kiváló államférfiak kiemelkedő szerepet játszottak a magyar pénzkibocsátás történetében.

Szent István megteremtette a magyar pénzverést, míg Hunyadi Mátyás uralkodása idején kezdődött el az a gyakorlat, mely során a Madonna-motívumok díszítették pénzünk felületét, később pedig ez a stílus vált híressé. II. Rákóczi Ferenc által veretett libertas rézpénz emlékezetes maradt, és Bethlen Gábor korszaka a magyar pénztörténet legszínesebb fejezete lett, gazdagítva az ország numizmatikai örökségét - ezzel indokolható tehát, hogy míg a korábbi sorozaton költők és zenészek is helyet kaptak, a jelenleg is használatos formátum már kizárólag olyan személyek portréját tartalmazza, akiknek szerepük volt a hazai pénzkibocsátásban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás