promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási béremelést jelenthet a kormány áprilisi javaslatcsomagja, új szintre lép a minimálbérharc?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány most áprilisban terjesztheti be az új javaslatcsomagot, ami a legkisebb keresetűek biztos megélhetését célozza.

A kormány jogalkotási programja alapján Nagy Márton minisztériuma most áprilisban fogja benyújtani azt a törvényjavaslatot, amely a legkisebb bérekről szóló uniós irányelv átültetését célozza meg a magyar jogba, ennek nyomán már májusban dönthet is a parlament - olvasható a Portfolio.hu-n

Az európai minimálbérreform új távlatokat nyithat a legkisebb bérek meghatározásában, célja, hogy minden tagállamban biztosítsa a minimálbérből való tisztességes megélhetést a megélhetési költségek és a bérszintek figyelembevételével.

Az uniós irányelv lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy saját hatáskörükben határozzák meg a minimálbérek mértékét, ugyanakkor számos kritériumot előír annak meghatározásához.

Ezek közé tartozik a minimálbér vásárlóerejének figyelembevétele, a bérek általános szintje és növekedési rátája, valamint a nemzeti termelékenység szintjei és alakulása. Emellett fontos szerepet kap a szociális partnerek bevonása a minimálbér megállapításába és a munkavállalók védelmének biztosításába.

Bár az európai minimálbérről szóló irányelvnek pozitív hatása lehet a munkavállalók védelmére és a szegénység csökkentésére, a szakemberek óva intenek attól, hogy túl nagy várakozásokat támasszanak vele kapcsolatban, a bérszintek továbbra is jelentős különbségeket mutatnak majd az egyes országok között.

"Az európai minimálbérről szóló kérdés már egy évtizede húzódott, amit Magyarországon bizonyos politikai erők felkaptak. Az európai szintű tárgyalások végére pedig már csak egy felvizezett javaslat jött létre, kötelező érvényű, valódi tartalom nélkül. Ami persze ettől függetlenül még lehet, hogy a jelenlegi szinten emelni fog, de nem ugyanaz lesz a bérszint Magyarországon, mint Svédországban vagy Romániában."

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére Vágó Gábor közgazdász. Az minimálbéremelés legnagyobb veszélye, hogy a kisvállalkozások nem képesek megfizetni a megemelt béreket, ami tevékenységük beszüntetéséhez vagy feketén történő működtetéséhez vezethet. Azonban Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint ezt ellenőrzésekkel, célzott pályázatokkal és támogatásokkal kezelni lehet.

A MASZSZ elnöke ugyanakkor a hetekben komolyan bírálta a kormányt, amiért a szervezet szakmai javaslatai a többszöri egyeztetések ellenére sem köszönnek vissza a jelenleg ismert tervezetben. Ezért Zlati Róbert az  Európai Háromoldalú Szociális Csúcson nemzetközi segítséget kért az európai minimálbér-irányelv átültetésének betartatásához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás