promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bődületes átverések TEMU-n, vérlázító sunyisággal ürítik ki a gyanútlan vásárló pénztárcáját
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ne dőljünk be a kuponok, villámajánlatok, és a nyereménykerekek sötét világának, szakértő segít kiigazodni a TEMU szövevényes terepén.

 

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Whaleco Technology Limiteddel szemben, mivel a Temu online piactér valószínűsíthetően megtévesztő árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat.

A vállalkozás olyan kedvezményeket kommunikál, amelyek nem találhatóak meg a termékek kategóriáira kattintva, emellett pedig olyan sürgető jellegű tájékoztatásokkal manipulálja a vásárlókat a döntés meghozatalában, mint például:

  • már csak 4 maradt
  • majdnem elfogyott
  • megvásárolva 1 perccel ezelőtt
  • Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket
  • Keresett! x eladva az utolsó 24 órában
  • A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal”. 

Az MCC Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője, Pöltl Ákos szerint ez a gyakorlat a figyelemgazdaság profitmechanizmusához kapcsolódik, amely arra törekszik, hogy az embereket minél hosszabb ideig az oldalakon tartsa,

így több hirdetési bevételt generáljon.

Ezeket a manipulációs mechanizmusokat profi dizájnerek és pszichológusok állítják össze, és rendkívül hatékonyan működik. Az ilyen felületek által mutatott termékek nem feltétlenül a vásárlók valódi szükségleteit tükrözik, hanem az alkalmazások manipulatív erejét.

"Ha egy eszköz vagy alkalmazás »normális«, az általában türelmesen vár, ha viszont dolgokat követel tőlük, kihasznál, manipulál, akkor minden ilyen esetben manipulációs dizájnról beszélünk."

-árulta el a szakember a Mandiner.hu kérdésére. Az eljárás során felfedezett manipulációs technikák közé tartoznak a levásárolható kuponok, villámajánlatok, valamint a "már csak X darab maradt" típusú üzenetek. Ezek a módszerek az emberek pszichológiai gyenge pontjait használják ki, ami gyakran arra készteti őket, hogy olyan dolgokat tegyenek, amikre egyébként nem lenne szándékuk.

Sajnos a Temunak és a többi hasonló felületnek is az a működési mechanizmusa, hogyha egyszer már beregisztráltunk, akkor nagyon sok felületen kommunikál velünk. Hihetetlen ajánlatokat küld, mindenről értesít, e-mailekkel bombáz bennünket. Próbál mindenhová beférkőzni, és folyamatosan megragadni a figyelmünket."

A védekezéshez Pöltl javasolja az applikáció értesítéseinek kikapcsolását, az előfizetések leiratkozását és az applikációk törlését. Emellett fontos tudatosítani, hogyan működnek ezek a manipulációs mechanizmusok,

különösen a gyermekek esetében, akik még könnyebben célpontjai lehetnek az ilyen gyakorlatoknak. A szülők felelőssége kiemelkedő ebben a tekintetben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás