promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Demjén Ferenc tőle ritkán hallhatóan háborodott fel, a mai zenészek is megkapták a magukét
Borítókép:  YouTube
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kossuth-díjas énekes hosszú interjút adott, sok kérdésben megnyilvánult.

Amikor valaki tehetséges és munkája sokakat lenyűgöz, előfordulhat, hogy néhányan megpróbálnak mások sikeréből hasznot húzni. A zeneszerzők gyakran tapasztalják, hogy saját kompozícióikat más előadók adnak elő anélkül, hogy nekik engedélyt kérnének. Sokan elfogadják ezt a helyzetet és nem aggódnak miatta, de olyanok is akadnak, akik minden áron szeretnének véget vetni ennek a folyamatos jogdíj-lopásnak.

Demjén Ferenc, a Kossuth-díjas előadó és dalszerző, számos slágerhez köthető. Ezeket rendszeresen hallhatjuk különböző feldolgozásokban, de a szerző neve ritkán kerül elő. Állítása szerint gyakran senki sem kéri előzetesen az engedélyét, hogy felhasználják szellemi termékeit - Hevesi Tamás Podcastjében méltatlankodott ezen a témán.

Demjén Ferenc nem éppen ma kezdte a pályáját, sokan Charlie mellett hazánk legjobb férfi énekesének tartják. Karrierjét basszusgitárosként kezdte, tagja volt a híres Bergendy zenekarnak is, ám dalszerzői és előadói tehetsége miatt hamar a mikrofon mögött találta magát, és egyre híresebb énekes lett, ami után szóló karrierbe kezdett - a többi pedig mondhatni, történelem.

A Kossuth-díjas énekes így nyilatkozott dalai felhasználásáról:

"Nagyon örülök annak, hogy rengetegen dolgozzák fel a dalaimat, hiszen ez azt is jelenti, hogy valami tovább él. Egyetlen dolog van, ami bánthat és nem csak engem, mert erről beszélgettünk már a Menyussal is. Az a gond, hogy valaki feldolgozza a dalokat, de eszében sincs megmondani, és talán bejelenteni sem a jogvédő irodánál. Ezek között pedig vannak neves előadók is. A másik része a dolognak, hogy vannak amatőr zenekarok, akik feldolgozzák a dalokat és teszik ezt katasztrofálisan. Majdnem, hogy erkölcsi sértés, amiket néha hallok. Szóljanak és legalább egyszer hadd hallgassam meg, mielőtt kikerül!” 

A mai zenészeket pedig egy gasztronómiai hasonlattal tette a helyére:

„Tanuljanak meg alapvető dolgokat és hangolják be a gitárt! És ne az internetről vegyék le az „előre melegített kaját (alapokat)”

 – mondta felháborodottan Demjén Ferenc.

forrás: Kiskegyed

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás