promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A leghíresebb magyar dalok szerzője Nyugaton is sztár lehetett volna, de részegen otthagyta a kor legnagyobb sztárját
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Talán a magyar könnyűzene történetének legkülönlegesebb figurája ő.

Latzin Norbert, neve ma nem sok ember számára ismerős. Sokat azzal sem segítünk, ha azt mondjuk, báró von Latzin, pedig a magyar egyik legjelentősebb, egyúttal legkülönlegesebb alakjáról beszélünk.

1946. május 16-án született Budapesten nemesi családban. Fiatalon megmutatta zenei tehetségét, és már tizenkét évesen a Zeneakadémián tanult, méghozzá a különleges tehetségek osztályávan, Kocsis Zoltán mellett. A könnyűzenével korán megismerkedett, és hamar ott is hagyta a komolyzenei pályát.

Zenei érzékéről több anekdota is kering, Bergendy István mesélte róla, hogy Latzin azt követően, hogy megnézte a Cherbourgi esernyők című francia zenés filmet, a mozi után becsatlakozott a társaságba, ahol tizenegytől hajnali egyig „emlékezetből lejátszotta az egészet, megmutatva külön a hangszerek szólamait, és kamuszöveget énekelt hozzá, mert franciául nem, csak németül és angolul tudott”.

1963-ban csatlakozott a Metro zenekarhoz, majd disszidált Hollandiába. Európai turnéi után hazatért, hogy a magyar zenészek között legyen. Az itthoni évek alatt nem volt könnyű kapcsolata a hatóságokkal, és figyelték az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában is szerepel a neve, egykori disszidensként, és nemesi származásúként nem volt éppen a Kádár-korszak hatóságainak a kedvence.

Hazatérése utánn elvették az útlevelét, és disszidálási kísérlete miatt folyamatosan figyelték. 1969-ben csatlakozott a Bergendy-együtteshez, ahol Demjén Ferenc volt az énekes. Latzin zenei, Demjén pedig dalszövegírói tehetségét belerakva a dologba meghatározó slágereket alkottak, többek között hozzájuk köthető a "Jöjj vissza vándor" című sláger is.. A Bergendyvel elért sikerek ellenére 1975-ben kilépett a zenekarból, és saját együttest alapított.

Latzin dalszerzőként más előadókkal is dolgozott, például Eszményi Viktóriával. Kiterjedt zenei munkássága filmzenéket is magában foglalt. Később újra disszidált, és Németországba ment, de csalódva hagyta ott az ottani zenei karriert - az egyik legnagyobb német sztár, Udo Jürgens zenekarában játszott, ám egyszer részegen annyira kiakadt a szerinte borzalmas zenére, hogy otthagyta az egészet.

Utolsó éveiről keveset tudunk. 1984-ben öngyilkos lett egy kölni hajléktalanszállón. Bergendy egy interjúban olyan mondatot idézett fel, amit Latzin mondott neki az ókori rómaiakról és a szép halálról. A magyar könnyűzene nehéz életű bárójának feltételezések szerint ez volt a vége.

forrás: beatkorszak.blog.hu - Fernbach Erika

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás