promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ egyik legfurcsább szellemtavát 130 éve nem látták, most újra előkerült - hogy aztán gyorsan megint eltűnjön
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A őslakos törzsek ismerték, eltűnt, most újra látták a fantom-tavat.

A Tulare-tó 130 évnyi távollét után tavaly rövid időre újra előbukkant a San Joaquin-völgyből. Most azonban a határozatlan "fantom-tó" ismét eltűnt a homályba, bizonytalan jövőt hagyva Kalifornia Középső-völgyének lakói és gazdálkodói számára. 

A Tulare-tó egykor a Mississippitől nyugatra fekvő legnagyobb tó volt, amely 160 kilométer hosszú és 48 kilométer széles, hatalmas víztömeget tartott magában. 

Az őslakos Tachi Yokut törzs Pa'ashi néven ismerte, és évszázadokon át hagyományos vadász- és halászhelyként szolgált. A dolgok drasztikusan megváltoztak a 19. században, amikor Kalifornia állam az 1850-es és 60-as években többször is földet rabolt, és magántulajdonba adta a területet.

A tavat lecsapolták, és szántófölddé alakították. Az 1890-es évekre teljesen eltűnt. Az elmúlt évszázadban néhányszor rövid időre újra felbukkant a vize, és "szellemtó" hírnévre tett szert, de a Tulare-tó gyakorlatilag végleg eltűntnek számított.

Aztán 2023 kora tavaszán a dél-kaliforniai időjárási események hatására ismét visszatért. A víztömeget a Sierra Nevada-hegység táplálja, amelyet 2023 telén több hóvihar is sújtott, ami miatt a San Joaquin-völgybe özönlött a víz. 

Az újjászületés egyszerre volt áldás és átok. Miközben az emelkedő víz mezőgazdasági területek és ingatlanok nagy részét elpusztította, az őshonos vadvilág is visszatért, és a Tachi Yokut törzs visszanyerte ősi tavát.

"A legtöbb híradás erről az időszakról katasztrofális árvízként beszélt. És nem akarom figyelmen kívül hagyni a személyes és vagyoni veszteségeket, amelyeket az emberek átéltek, de amiről nem beszéltek olyan sokat, az az, hogy ez nem csak a veszteség élménye volt, hanem az újjáéledés élménye is"

- mondta Vivian Underhill, a Northeastern Egyetem Társadalomtudományi és Környezet-egészségügyi Kutatóintézetének korábbi posztdoktori kutatója a Northeastern Global Newsnak adott nyilatkozatában.

"A tó visszatérése egyszerűen hihetetlenül erőteljes és spirituális élmény volt a Tachi Yokutok számára. Szertartásokat tartottak a tó partján. Újra gyakorolhatták hagyományos vadászati és halászati gyakorlataikat"

- mondta Underhill. 

Február elején Underhill azt jósolta, hogy a tó legalább két évig itt marad - de heteken belül szinte eltűnt. 

"Nincs többé tó. Van némi nedves talaj, de semmi komoly"

- mondta Doug Verboon, Kings megye felügyelője és gazdálkodó a San Francisco Chronicle-nek.

Bár egyelőre búcsúzik, a Northeastern University tudósai úgy vélik, hogy a tó valószínűleg többször is fel fog bukkanni a jövőben, mivel az éghajlatváltozás továbbra is intenzív időjárást okoz a Sierra Nevada-hegység felett, és áradásokat okoz a folyás alatti régióban. 

"Ez a táj mindig is tavakból és vizes élőhelyekből állt, és a jelenlegi öntözéses mezőgazdaságunk csak egy évszázados kitérő ebben a nagyobb geológiai történetben. Ez valójában nem árvíz volt. Ez egy visszatérő tó."

- magyarázta Underhill. 

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás