promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A honfoglaló magyarok lovai a világ legkülönlegesebb lófajtája, háborúk törtek ki az arany szőrű csodalényekért
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma is vannak élő állományaik, hazánkban is.

A magyar történelem egyik legérdekesebb eseménye az, amit honfoglalás néven ismerünk. A hivatalos történelemírás alapján a honfoglaló magyarok Árpád vezér vezetésével 895-ben jöttek be a Kárpát-medencébe, ami után államot alapítottak.

Az eseményláncolat azért valószínűleg hosszabb ideig tartott, és egyébként komoly ellenérvek vannak arra is, hogy ez nem egész így zajlott - talán a legismertebb a kettős honfoglalás elmélete, amit László Gyula alkotott meg.

A Széchenyi-díjas történész elmélete szerint a 9. század előtt már 670 körül történt egy nagyobb számú bevándorlás magyarok részéről a Kárpát-medencébe, Árpádék 895-ben csak "csatlakoztak" a már itt élőkhöz - és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Attila hun birodalmának is itt volt a központja, és a hunok és a magyarok közti genetikai rokonságot már a legmodernebb szcientista tudomány eszközeivel is bebizonyították (amiből érdekes módon nem lett országos hír).

A különböző elméletek kevés dologban értenek egyet, de azért vannak konszenzusos dolgok is a magyarság múltjából. Az például biztos, hogy a középkori magyarokra teljes joggal lehet mondani, hogy "lovas nép" - a híres latin nyelvű könyörgés, az A sagittis Hungarorum libera nos domine, vagyis a Magyarok nyilaitól ments meg uram minket jól példázza a korabeli lovasíjászok hatékonyságát a kontinensen.

De vajon milyen lovakat használtak a korabeli magyarok? Az általános elterjed vélemény az, hogy minden bizonnyal kisméretű, úgynevezett hucul vagy Przsevalszkij-lovakhoz hasonlatos állatokon érkezhettek - viszont ez a vélekedés sajnos téves.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a honfoglalók lovai leginkább a ma Türkmenisztánban élő, legendás akhal tekével állt kapcsolatban. Erre a fajta lóra valóban nem túlzás a legendás szó: a középkorban törtek ki háborúk csak azért, hogy ilyen lovakat szerezzenek, hatalmas termetű, aranyszínű jószágok - el lehet képzelni, milyen hatást okozhatott Európában a gyönyörű lovakon félelmetes hatékonysággal harcoló magyarok megjelenése.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás