promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt jelenti az Európai Unió által elfogadott migráns-paktum: aki nem fogad be bevándorlót, nagyon sok pénzt fizethet, a kormány máris reagált
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szijjártó Péter külügyminiszter és Orbán Viktor is kemény szavakkal kommentálta a paktum elfogadását.

Ha azt mondjuk, a jelenlegi világpolitikai helyzet "forró", meglehetősen enyhén fogalmazunk. Magyarországon úgy tűnik, mintha nyugalom lenne, de nem túlzás az állítás, hogy a világ forrong.

Az orosz-ukrán háború a moszkvai terrortámadás óta magasabb fokozatba kapcsolt, a Közel-Keletről pedig egyenesen tragikus hírek érkeznek: amerikai titkosszolgálati jelentések szerint, amelyeket a Bloombergben publikáltak, készpénznek veszik, hogy Irán napokon belül megtámadja Izraelt, miután Izrael Szíriában iráni felsővezetőket likvidált - Joe Biden már nyilatkozott is, hogy Amerika feltétel nélkül megvédi Izraelt, és ha valóban kitört ez a konfliktus, és Oroszország Irán mellé áll (Irán már jó ideje drónokat szállít Oroszországnak, és Putyin minden bizonnyal nem fog az USA mellé állni), akkor azt már nagyon nehéz lesz nem a harmadik világháború kezdeteként értelmezni.

A sok háborús hír mellett Európa mintha "pihent" volna, ám ez egyáltalán nincs így: ez Európai Parlament tegnap a kontinens életét alapjaiban befolyásoló rendelkezést fogadott el, méghozzá az elmúlt évek egyik legfontosabb ügyével, a bevándorlással kapcsolatban.

A sajtóban "migrációs paktum"-ként elfogadott rendelet meglehetősen bonyolultan van megfogalmazva, de a lényegi részei összefoglalhatóak nem túl hosszan. Röviden egy országnak három lehetősége lesz bevándorlásügyben:  először is, a migránsok kvóta szerinti befogadása, másodszor pénzügyi támogatást nyújthatnak a menekültek befogadása helyett (azaz más országoknak kell kifizetniük az eljárási költségeket és az emberek elszállásolását), harmadszor pedig lehetőség van az EU határvédelmi képességeinek fejlesztéséhez való hozzájárulásra.

A rendeletet megszületését nem fogadta kitörő öröm Európa-szerte, a magyar kormány pedig különösen kemény véleményt fogalmazott meg. Orbán Viktor már korábban úgy nyilatkozott, miszerint ha Brüsszel meghozza ezt a döntést, Magyarország egész egyszerűen nem fogja betartani, míg Szijjártó Péter minisztériuma úgy nyilatkozott (az MTI ismertette), hogy

"...mi ezt nem engedjük Közép-Európában. Mi, magyarok, legyen rajtunk bármilyen nyomás, szavazzanak is meg bármilyen migrációs paktumot az európai parlamenti képviselők, mi nem adjuk fel sem a fizikai határzárat, tehát védeni fogjuk a határt, és nem adjuk fel a jogi határzárat sem, nem tesszük lehetővé, hogy ide, Magyarországra illegális migránsok betegyék a lábukat se délről, se nyugatról, ez egészen biztos."

Olyan hangok is megjelentek európai vezető politikusoktól (például Donald Tusk), hogy az idei európai parlamenti választások után minden bizonnyal nagy változás lesz a brüsszeli EU-Parlament összetételében, és még az is elképzelhető, hogy az újonnan megválasztott képviselők vagy semmissé teszik, vagy jelentősen módosítják a most elfogadott paktumot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás