promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Európai Unió vezetői nyíltan háborúról beszélnek, valós esélyt látnak kiterjedt, magas intenzitású harcokra a kontinensen
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre többször hallani ijesztő jóslatokat európai vezetőktől.

A több mint két éve kitört orosz-ukrán háború egyelőre nem látszik csillapodni, sőt úgy tűnik, hogy már Európán belül az Európai Uniós vezetők részéről is lassan mindennapossá válnak a háborús retorikát idéző nyilatkozatok.

Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomáciai tisztségviselője figyelmeztetett arra, hogy Európának fel kell készülnie egy esetleges háborúra, mivel egy kiterjedt konfliktus a kontinensen már nem csak elképzelés. Borrell kiemelte az Oroszország által jelentett veszélyt, sőt álláspontja szerint már hibrid támadások révén Moszkva uniós tagállamokat is célpontnak tekint.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője szerint valós a fenyegetés egy növekvő intenzitású, hagyományos háborúra Európában – ahogy azt a Portfólió cikke említi, mely a Financial Times anyagára hivatkozik.

Borrell szerint Oroszország katonai képességei egyre aggasztóbbak, emellett Ukrajnán túl, Moldova és Grúzia térségében is nőtt az orosz katonai jelenlét.

Az uniós diplomata szerint az ukrán konfliktus rámutatott arra, hogy az EU nem fordított elegendő forrást a védelmi felkészültség fokozására, így most sürgős szükség van a hadiipari beruházások növelésére.

Borrell azt javasolta, hogy szükség van egy új uniós finanszírozási eszköz létrehozására az „egzisztenciális válság” kezelésére.

Arra is figyelmeztetett, hogy Európának nem mindig számíthat az Egyesült Államokra a védelem tekintetében. A helyzet vitákat váltott ki az uniós vezetők között arról, hogy hogyan lehetne a legmegfelelőbben finanszírozni a megnövekedett védelmi kiadásokat, beleértve a közös védelmi kötvények kibocsátását, de felmerült az uniós költségvetési szabályok módosítása is ötletként.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás