promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos csoport, akik évezredek óta közöttünk rejtőznek, ismeretlen galaxis vagy mitológiai lények? - 1. rész
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ők a Plejádok.

A Plejádok egy aszterizmus, másrészt csillagok együttese, valamint egy nyílt csillaghalmaz, amely több mint 1000 csillagból áll. A Bika csillagképben található és körülbelül 410 fényévre van a Földtől. A "Hét nővér" és Messier 45 néven is ismert csillagok angol nevét a görög legendából kapták, amelyben a csillagok az óceán nimfájának, Pleione-nak a lányait jelképezik.

Nyílt halmazként a Plejádok csillagai nagyjából egy időben születtek egy hatalmas gáz- és porfelhőből. A formáció legfényesebb csillagai forró kék színben izzanak, és az elmúlt 100 millió évben keletkeztek. Rendkívül fényesek, és gyorsan kiégnek, élettartamuk mindössze néhány százmillió év, ami sokkal rövidebb, mint a mi Napunk több milliárd éve.
A tudósok becslése szerint az egész halmaz legfeljebb 150 millió éves lehet, de lehet, hogy csak 75 millió éves - olvasható a Constellation Guide égboltmegfigyelő oldalon.

A Plejádok megtalálását a híres Orion, a vadász csillagkép felkutatásával kezdhetjük. Húzzunk egy vonalat az Orion övében lévő három csillag segítségével, majd kövessük azt felfelé, az íja mellett.

Az első fényes csillag, amit látni fogsz, az EarthSky szerint az Aldebaran, a Bika bika szeme. Arabul az Aldebaran "követőt" jelent, mivel a Plejádokat követi az égbolton. Maga a csillaghalmaz a fényes csillag után egy kicsivel lesz látható, mint egy kis biliárd alakú csillagelrendezés.

A Plejádok a Star Walk égi megfigyelő oldal szerint az Antarktiszi Kör kivételével szinte mindenhol láthatóak a világon. Az online csillagregiszter szerint mindkét féltekén októbertől áprilisig látható a csillagkép, novemberben pedig egész éjjel látható.

Mivel a Plejádok a Földhöz legközelebbi csillaghalmazok egyike és az éjszakai égbolt legnyilvánvalóbb csillaghalmaza, a megfigyelésükhöz nincs szükség különleges felszerelésre. Bár a legtöbb ember hat csillagot lát, amikor először felpillant a Plejádokra, ha sötét égbolton figyeli a halmazt, és hagyod, hogy a szemed alkalmazkodjon a sötéthez, akár 14-et is megfigyelhetsz. Egy távcső vagy egy kis távcső használatával még több csillagot láthatsz.

Sok különböző kultúra használta a Plejádok megjelenését és helyzetét naptárként. Az ókori Görögországban és a Földközi-tenger vidékén a Plejádok napkelte előtti első megjelenése jelezte a hajózási szezon kezdetét. Valójában a Plejádok név valószínűleg az ógörög "hajózni" szóból származik.

Még a modern Halloween ünnep is a Plejádokhoz köthető. Sokan úgy vélik, hogy a Halloween részben a Samhain nevű régi pogány ünneptől származik, amelyet a brit szigetek ősi keltái és druidái ünnepeltek. Ezek az ősi emberek a Plejádok éjféli tetőzését, vagyis azt, amikor a Plejádok elérte a legmagasabb pontját az égen, éjfélkor figyelhették meg ezen az ünnepen, amelyet a Halloween környékén ünnepelhettek. Úgy hitték, hogy ez azt az időpontot jelzi, amikor a legvékonyabb a különbség az élők és a holtak világa között.

A Plejádok a titán Atlasz isten és az óceáni nimfa, Pleione hét lánya. Egy ősi háború során Atlasz fellázadt Zeusz, az istenek királya ellen, aki arra ítélte ellenségét, hogy örökké a vállán tartsa az eget. A nővérek annyira szomorúak voltak, hogy Zeusz megengedte nekik, hogy az égben foglaljanak helyet, hogy apjuk közelében lehessenek. A történet más változataiban Zeusz azért helyezte a nővéreket az égre, hogy megvédje őket Oriontól, a vadásztól, akit egy közeli csillagképben ábrázolnak.
Számos különböző kultúrában a Plejádokat fiatal lányokkal hozzák összefüggésbe, akiket egy vagy több fiatal férfi üldöz, akit Orion képvisel. Ennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy ezek a kultúrák, például az ókori görögök és az ausztrál őslakosok valaha is találkoztak volna egymással. Számos történet magyarázza azt is, hogy miért csak hat csillag látható általában, még sötét égbolton is, átlagos látással rendelkező emberek számára. A görög mitológiában az egyik nővér elhagyta a csillagokat, miután beleszeretett egy halandóba. Számos ausztrál kultúrában a hetedik lány az Orion által képviselt férfi vagy férfiak elől bujkál, vagy elrabolták, illetve megölték.

A Plejádok időbeli mozgását elemezve a Gaia űrteleszkóp adatai alapján - írja Ray Norris csillagász - a kutatók meg tudják állapítani, hogy az Atlasz és a Pleione csillagok tízezer évvel ezelőtt jelentősen távolabb voltak egymástól, ami arra késztethette az ókori embereket, hogy gyakrabban láthatták együtt mind a hét csillagot. Robert Burnham Jr. csillagász szerint ez azért is történhetett, mert a Pleione egy héjcsillag, amelynek fényessége jelentősen változik. Ezért néha úgy tűnhetett, hogy az Atlasz része, míg néha különálló csillagként jelent meg. 

Folytatjuk.

Forrás: space.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás