promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Először tértek vissza robotok a fukusimai atomerőműből fényképekkel - a kutatók sem biztosak benne, mik vannak a képeken
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok mindent be tudtak azonosítani, de sok mindent nem, még 40 évig is eltarthat a teljes tisztulás.

Egy kígyószerű robot és mini drónok merészkedtek a japán Fukusima Daiicsi atomerőmű sugárfertőzött reaktorának mélyére. Mint új képeiken látható, a katasztrofális atomerőmű-összeomlás után 13 évvel még mindig van mit tenni a tisztítási munkálatokkal.

A Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), az erőművet üzemeltető és a leszerelési programot irányító áramszolgáltató vállalat 2024 márciusában végezte el a fukusimai erőmű 1-es reaktorának legutóbbi belső vizsgálatát. 

Az 1-es blokk volt a katasztrófa epicentruma, amikor 2011. március 11-én leolvadt. Egy földrengés, majd egy szökőár elárasztotta a tartalék generátorokat, és ezzel elvágta a reaktormagot folyamatosan hűtőfolyadékkal elárasztó szivattyúk áramellátását. Az intenzív hő felgyülemlett, és végül teljes olvadás következett be, amely veszélyes mennyiségű sugárzást bocsátott ki a környezetbe. 

A TEPCO a terület megtisztítása érdekében tett legutóbbi lépése során robotszondákat küldött a reaktor belsejébe, hogy megvizsgálják a reaktormagot és a megolvadt nukleáris fűtőanyagot. Céljuk, hogy megismerjék a kiégett fűtőelemek állapotát, hogy megkönnyítsék azok eltávolítását, és így az erőművet leszerelhessék.

Ez az első alkalom, hogy sikerült képekkel visszatérniük az 1-es reaktorblokk "talapzatának" belsejéből.  

Az 1-es blokk mélyén a robotok "jégcsapszerű tapadásokról" és a reaktor faláról lelógó "csomószerű tárgyakról" készítettek felvételeket. Ezek a szokatlan jelenségek valószínűleg olyan üzemanyag vagy berendezés termékei, amelyek a szuperforró olvadás során megolvadtak, de később lehűléskor megdermedtek és megszilárdultak. 

"Nagyon hasznos információkhoz jutottunk"

- mondta a TEPCO egyik tisztviselője egy március 18-i sajtótájékoztatón a The Asahi Shimbun szerint.

Az 1-es blokk nem az egyetlen olyan része Fukusimának, amelyet fel kell takarítani. Olvadások történtek a 2-es és a 3-as reaktorblokkokban is. A 4-es blokk is megsérült a 3-as blokkból kiinduló robbanás következtében, bár akkor még nem volt üzemanyag a reaktorban. Becslések szerint a három érintett reaktorban összesen 880 tonna olvadt fűtőanyag-törmelék található, amelyet a TEPCO a leszerelési munkálatok során szeretne eltávolítani.

A Fukusima Daiicsi atomerőmű leszerelése haladt előre: 2023-ban végre megvalósították azt az ellentmondásos tervet, hogy a fukusimai atomkatasztrófából származó kezelt vizet a Csendes-óceánba öntsék, ami jelentős mérföldkövet jelent a megtisztításban.

2017-ben a fukusimai romokat "robottemetőnek" nevezték el, mivel a besugárzott létesítményben számos távirányítású szonda tört el - a TEPCO szerint az erőmű teljes leszerelése "30-40 évet vesz igénybe", de a kritikusok szerint ez naivan optimista.

A képek IDE kattintva a japán közüzemi társaság honlapján megtekinthetők.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás