promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zöld bőrű gyerekek jelentek meg a meseszép falucskában, többszáz év után végre kiderült mi okozhatta a furcsa elváltozást
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a furcsa rejtély a mai napig foglalkoztatja a történészeket.

Több érdekes beszámoló szerint zöld bőrű gyerekek jelentek meg az angol Woolpit faluban a 12. században. Ez a rejtély pedig a mai napig foglalkoztatja a kutatókat.

A történet a következő: nagyjából 1150 körül az angol Woolpit falu lakói  két zöld bőrű kisgyereket pillantottak meg a település szélén. A gyerekek nemcsak furcsán néztek ki, de furcsa nyelvet is beszéltek, és hiába tűntek éhesnek, a helyi ételek közül szinte mindegyiktől undorodtak.

A fiúnak és a lánynak pedig még a ruhája is furcsa volt, idegen szövetből készült, és legalább olyan furcsa színe volt, mint a kicsik bőrének. A falusiak ennek ellenére befogadták őket, idővel pedig meglepő módon eltűnt bőrük különös színe, és enni is elkezdtek. Lassan megtanultak angolul is, s amikor már képesek voltak rá, elmondták, hogy egy távoli, St. Martin nevű vidékről származnak, ahol az emberek ritkán találkoznak napfénnyel.

A beszámolók szerint a gyerekeket végül a közelben élő Sir Richard de Calne otthonába vitték, miután pedig a két éhes gyerek csak megette azt, amit a falusiak eléjük tettek, és szép lassan a bőrük is rózsaszínessé vált. Bár a kisfiú megbetegedett és meghalt, a lány szinte kivirágzott a falusiak gondozása alatt. A lány felvette az Agnes Barre nevet, és a falusiak közt élt, de sosem tudta megmondani, hogy kötöttek ki épp a faluban. Ugyanakkor emlékezett az otthonuk nevére, és arra, hogy az állatokat legeltették a testvérével, amikor erős, furcsa hangot hallottak és utána nem sokkal már a falu határában találták magukat.

Erről a helyről származnak a gyerekek

A lány elbeszélése szerint az országa keresztény, és vannak templomai, de egyébként egészen más, mint Anglia. A nap ugyanis nem kel fel reggelente, olyan alkonyatszerű fényben élnek folyamatosan, mint ami megelőzi a napfelkeltét, vagy követi a naplementét Angliában. A teljes vidék ugyanakkor nem sötét: egy fényes ország látható a szomszédban, de nem tudnak odamenni, mert egy nagy folyó választja el őket tőle. 

A lehetséges magyarázat

A Dívány cikke szerint az egyik lehetséges magyarázat a gyerekek állapotára az arzénmérgezés, ami valóban zöldes árnyalatúvá színezi a bőrt, és magyarázatot ad arra is, miért halhatott meg a kisfiú.

Szintén szóba jöhet a jellemzően növényeknél kialakuló klorózis nevű állapot ami alultápláltság hatására alakul ki, és szintén elszínezi a bőrt. Ez ráadásul meg is magyarázná, miért múltak el a tünetek a megfelelő táplálás hatására.

Ami pedig a furcsa nyelvüket és ruházatukat illeti, egyes szakértők szerint flamand bevándorlók gyermekei lehettek, akiknek szüleit a flamandokat üldöző II. Henrik király katonái ölhették meg. Így az, amit a Woolpit falubeliek „halandzsának” tekintettek, valójában a holland nyelv volt, a gyerekek által leírt „szürkület” pedig a közeli Thetford-erdő dús lombjai által nyújtott árnyék. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás