promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
800 éves magyar falut találtak a Szentföldön, ez a magyar név uralja a területet
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen sztori a Földközi-tenger partjáról.

Magyarok a világ minden táján élnek, ezt tudjuk már nagyon régről, így sokszor már meg sem lepődünk, hogy olyan helyen találnak magyar településeket, amire már nem is számítottunk. Korábban hallottunk az afrikai magyarokról, vagy éppen egy kis magyar faluról, amely a Fekete-tenger partján fekszik, utóbbiról pedig Vujity Tvrtko is készített egy nagyon hangulatos riportot, amelyben megismerhettük a terület magyar lakóit is.

Amerikába nagyon sok magyar települt ki az évszázadok alatt, de a legtöbben mégis a 19. század folyamán. A kitelepültek pedig természetesen magukkal vitték azt a vágyat is, hogy az újvilágba érkezve úgy rendezzék be a környezetüket, ahogy azt otthon is megszokták. Szerették volna otthonosan érezni magukat, így nem is csoda, hogy a területeken például olyan nevekkel látták el az utcákat, ahonnan jöttek.

És igaz ez a települések neveire is, például Tokaj nagyon sok helyen feltűnik.

És igen, a Balaton is egy olyan földrajzi név, amely feltűnik több helyen a világon, ott, ahol magyarok megjelentek. Balaton nevű tómaradvány található a Közel-Keleten is például egy Mélia nevű településen, amely a libanoni-izraeli határon van, és bizony számtalan magyar kötődése lehet. Még az is megeshet, hogy egy, a Szentföldön letelepült magyar lovag leszármazottjai is élnek ezen a területen. Meglehet, hogy kereszteskori őseik lehetnek az itt élő családoknak, az ősük pedig még a 13. században érkezhettek.

Nagyon népszerű körükben a Lajos név.

Korábban az ATV járt utána az elképesztő történetnek.

(Forrás: ATV, Izrael Info)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás