promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Európa egyik legkülönlegesebb települése Nógrád-vármegyében található - te sem találnád ki, miről nevezetes
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarországon van belőle a leghosszabb: Nógrád vármegye az abszolút befutó.

 

MI, magyarok számos történettel beírtuk már magunkat az európai történelembe, országunk Európa szívében igazán különleges élményekkel várja a hazánkba látogatókat és a belföldi utazókat egyaránt.

MI most szeretnénk bemutatni önöknek egy nem túl híres falut, ami Nógrád-vármegyében, Budapesttől mintegy 90 kilométerre, az Ipoly folyó teraszán található, és egy meglehetősen egyedi címmel rendelkezik: Közép-Európa leghosszabb faluja.

Biztos vannak, akik már hallottak róla, ám abban is biztosak vagyunk, hogy még többen vannak, akik nem: ennek a falunak a neve Ludányhalászi. A falu szerencsés elhelyezkedésű, az érintetlen Ipoly-völgy párját ritkítóan gyönyörű: az Úr jókedvű lehetett, amikor Ludányhalászit a tenyerébe rajzolta.

Ludányhalászi környékén két másik híres település is található: a világörökség részét képező, egyedi és máig élő népművészeti hagyományokkal rendelkező Hollókőt a különböző ősleleteiről híres Ipolytarnóccal összekötő úton helyezkedik el, mintegy 5 kilométer hosszan: ez budapestire lefordítva annyit tesz, hogy 1 km-el hosszabb, mint a Petőfi-hídtól a Margit-hídig tartó Nagykörút (ami 4,1 km hosszú).

Ludányhalászit mai formájában 1948-ban alakították ki, akkor még Szécsényhalászi néven futott, bár a környék IV. Béla, a második honalapító korában már biztosan lakott volt. Ma Ludányhalászi az érdekes és egyedi településszerkezete mellett leginkább a természetjárók számára szolgál programokkal: az ornitológia iránt érdeklődők láthatnak itt fekete gólyát és vetési ludat, de vadréce, nádirigó, szárcsa, és még számtalan más vízimadár szintén előfordul, akárcsak egy vidracsalád - a Tüskevár című regényben érezhetjük magunkat.

Legnevesebb építészeti emléke az 1301 előtt épült Nagytemplom, valamint az 1700-as években építtetett Ráday-kastély, aminek kastélya és kertje külön engedéllyel látogatható.

Mindenképp érdemes lehet tehát meglátogatni a falut, ami tényleg különleges élmény lehet - hazánk is a kifogyhatatlan élmények kincsestára.

(A témát köszönjük Kiss Gyula Pempőnek, a Duna-kanyar legjobb kongásának)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás