promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszakadt az élő adás a magyar tévében, gyerekek millióinak okozott traumatikus élményt a súlyos bejelentés
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem lehet elfelejteni a pillanatot, egy generáció őrzi első emlékei között.

„Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!”

– valószínűleg sokan nem emlékeznek erre a mondatra, pedig ez volt az utolsó, amit Dagobert bácsi kimondott, mielőtt elsötétült volna a kép a Magyar Televízió egyes csatornáján. Ami azonban ezután következett, rengeteg ma már harmincas felnőtt emlékei között szerepel.

Chopin gyászindulója, valamint az MTV sötét logója úgynevezett vakuemlékként égett bele a gyerekek agyába, rengetegen pedig a mai napig fel tudják idézni, hogy hol voltak, miként reagáltak a pillanatra, amikor bejelentették Antall József tragikus halálhírét.

A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnöke április 8-án lett volna 92 éves, ám egy súlyos betegség következtében, mindössze 61 éves korában elragadta őt a halál.

Antall József életét és politikai megpróbáltatásait azóta már a Blokád című, 2022-ben bemutatott filmben is feldolgozták. Ebben az egyik legfontosabb téma az alig néhány hónappal a beiktatása után bekövetkező taxisblokád, illetve annak megoldása volt, miközben a miniszterelnök már a betegségével küzdött.

Habár a nyirokrákkal diagnosztizált Antall műtétje sikeres volt, a következő évben pedig úgy tűnt, hogy a gyógyulás útjára lépett, a betegség hamarosan visszatért, és végül 1993. december 12-én legyőzte a kormányfőt.

A televízió előtt ülő, a Disney-mesedélutánt néző gyerekekben ez akkor még nem tudatosult, csak a pillanat, amikor megszakították az adást. Ám ez az emlék ennyi évvel később is élesen él, aminek persze most már mindenki tudja és érti a hátterét.

Az elhíresült Kacsamesék epizódot, amely a „Gonosz bálna” címet viselte, később sem adta le a csatorna, sokaknak pedig évtizedeket kellett várniuk arra, hogy láthassák, lévén a Disney+ kínálatában csak 2022 nyarán tették elérhetővé, méghozzá az eredeti szinkronnal.

Az ominózus adásmegszakítás viszont már régebb óta elérhető a világhálón:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás