promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Ukrajna hőse, gyászol az ország: itt vannak a haláleset részletei
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egész országot megrázta a veszteség.

Emblematikus személyét vesztette el a napokban az ukrán politikai élet. Lviv polgármestere, Andrij Szadovi a Telegramon írta:

"Szomorú hír. Ihor Rafailovics Juhnovszkij elhunyt. Fényes, kedves, bölcs ember volt. Ukrajna megalkotója. A függetlenség arca. Lviv díszpolgára. A búcsúról és a temetésről később tájékoztatunk."

Ihor Juhnovszkij, a Verhovna Rada legidősebb élő tagja volt a Tanács minden összehívásán, 98 éves korában elhunyt. Ukrajna függetlenségének kikiáltásában közvetlenül részt vett. Az ukrán parlamentet 1991-ben az Ukrajna függetlenségi nyilatkozatáról szóló törvény elfogadásakor vezette. Politikusi pályafutása során a Népi Mozgalmat és a "Mi Ukrajnánk" tömböt képviselte a Tanácsban. Viktor Juscsenko elnöksége alatt a Nemzeti Emlékezet Intézetét vezette.

Juhnovszkij 1991-ben indult Ukrajna elnöki posztjáért, de csak kevés támogatást kapott, mindössze 554 719 szavazatot (a voksolók 1,74 százaléka) szerzett, az ötödik helyen végzett a választásokon.

Az elhunyt politikus rendelkezett az "Ukrajna hőse" címmel, amit az utóbbi időben a háborúban is többen megkaptak ukrán oldalról. Volodimir Zelenszkij ezzel a címmel tüntette ki például a leváltott Valerij Zaluzsnijt, de kapta már meg kárpátaljai katona is - a kitüntetéshez ajándék ingatlan is jár.

A politikai munkássága mellett Juhnovszkij kiemelkedő tudós is volt. Fizikai és matematikai tudományok doktora, professzor, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kondenzált Rendszerek Fizikai Intézetének alapítója és tiszteletbeli elnöke Lvivben. Díszdoktora volt a lvivi Ivan Franko Nemzeti Egyetemnek. Élete során közel 500 tudományos cikket, 7 monográfiát és tankönyvet írt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás