promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Chrome-ot használsz? A népszerű inkognitó funkció nagy veszélyeket rejt
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha azt hiszed, így biztonságban van a kíváncsi szemek elől, tévedsz.

Manapság annyi mindenben támaszkodunk az internetre, hogy természetesen jobban szeretnénk, ha néhány keresésünk privát maradna. Ezért sokan a Google Chrome-ban az "inkognitó" böngészést választják. Ez az üzemmód azonban nem biztos, hogy annyira privát, mint gondolná. 

A Google ellen benyújtott 2020-as csoportos kereset szerint a vállalat félrevezette a felhasználókat azzal kapcsolatban, hogy mit jelent a "privát" böngészés, és az inkognitó módban is gyűjtött felhasználói adatokat. A 2023 végén a Google 5 millió dolláros egyezséget kötött, és ennek eredményeként a vállalat most egy új "figyelmeztetés" kiadására készül, amely segít jobban tájékoztatni a felhasználókat arról, hogy mire számíthatnak az adatgyűjtés során. 

A kibővített figyelmeztetés, amelyet az MSPowerUser szúrt ki a Chrome Canaryn, a per egyik panaszával foglalkozik, és így szól:

Mások, akik ezt az eszközt használják, nem fogják látni az Ön tevékenységét, így Ön privátabban böngészhet. Ez nem változtat azon, hogy az Ön által látogatott webhelyek és az általuk használt szolgáltatások - köztük a Google - hogyan gyűjtik az adatokat. A letöltések, könyvjelzők és az olvasási lista elemei el lesznek mentve.

Az, hogy a Google Chrome inkognitó üzemmódja elég jó megoldás-e a privát böngészési igényeinek kielégítésére, attól függ, hogy Ön hogyan definiálja a "privát" fogalmát. Ezt az alábbiakban megpróbáljuk kicsit tisztázni.

Az inkognitó mód egy megbízható lehetőség, ha célja, hogy a keresési előzményeket titokban tartsa a készüléket használó többi felhasználó elől. Az inkognitó mód használata során a Google nem menti el a böngészési előzményeket, a cookie-kat és a webhelyadatokat az eszközön. Ez azt jelenti, hogy amint kilép az inkognitó böngészőfülből, nem kell aggódnia amiatt, hogy egy másik felhasználó látja, mit keresett. 

Végső soron ez megkíméli Önt attól, hogy saját maga törölje a böngészési előzményeket, a gyorsítótárat és a cookie-kat, amit egyesek kényelmesnek találhatnak, különösen akkor, ha egy gyors keresést végeznek egy meglepetés, például egy születésnapi ajándék vagy egy randevú miatt egy közös eszközön. Akkor is praktikus lehet, ha megosztja a készüléket a gyermekével. 

Ezzel szemben ha célja az, hogy böngészési tevékenységét biztonságban tartsa a webhelyek nyomon követésétől és az adatgyűjtéstől, akkor ne hagyatkozzon a Google Chrome inkognitó módjára. Ahogy a frissített nyilatkozat is tükrözi, még inkognitó módban is gyűjthetik a böngészési adatokat és nyomon követhetik Önt a felkeresett webhelyek, beleértve a Google-t is.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy még inkognitó módban is látható lehet a tevékenysége a munkáltatója vagy az iskolája számára, így ha Ön alkalmazott vagy diák, és megpróbálja megúszni, hogy olyan webhelyet látogasson meg, amelyet nem kellene, az inkognitó mód ebben a tekintetben sem segít Önnek. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás