promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elkezdték a KRESZ-szabályok módosítását - minden részletre kiterjed, gyökeres változások jönnek
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány részéről Lázár János vállalta a legtöbb feladatot.

Hazánkban a felnőtt lakosságnak több mint fele, 60%-a rendelkezik jogosítvánnyal, így nem túlzás az állítás, hogy a KRESZ-módosítás nagy hatással lesz az egész ország életére.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetéssel kezdi el a KRESZ megújítását, ahogy azt csütörtökön közölte az MTI-vel.

Az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakör mentén történik, amelyek a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokat, a humán tényezőt, a szankciórendszert, az infrastruktúrát és a járműműszaki feltételrendszert érintik, hangsúlyozva a jogszabályok átfogó felülvizsgálatát.

A kormány 1091/2024. határozata értelmében felülvizsgálják a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletet (KRESZ) és a kapcsolódó jogszabályokat, valamint a közlekedési szabályrendszeren belül vizsgálják a humán tényező fejlesztési lehetőségeit, a szankciórendszer hatékonyságának növelését, a közútkezelési szabályokat és a járműműszaki követelményeket.

A KRESZ, az állampolgárok által legismertebb és leggyakrabban alkalmazott jogszabály, átfogó szakmai és társadalmi egyeztetéssel újítják meg, amelynek során több mint félszáz közigazgatási, szakmai, érdekképviseleti, tudományos és civil szervezetet vontak be a hosszú és mindenre kiterjedő munkafolyamat során.

A KRESZ megújításánál a fő cél az egyszerűbb, átláthatóbb és korszerűbb szabályok kialakítása, a biztonságos közlekedés feltételeinek biztosítása, valamint a magyarországi közlekedési kultúra pozitív irányba történű fejlesztése.

Az új szabályozás kidolgozásában Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint más miniszterek is részt vesznek, és 2025. március 31-ig tesznek javaslatokat az új szabályozás kialakítására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás