promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sok autóson kifog ez a KRESZ-tábla, pedig az ismerete kulcsfontosságú - te tudod mit jelent?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A helyes megfejtők nyereménye egy biztonságos autóút.

Magyarországon a felnőtt lakosság 60%-a rendelkezik érvényes gépjárművezetői engedéllyel (jogosítvány), a háztartások mintegy kétharmadában van legalább egy személyautó. A KRESZ szabályai mindenkire vonatkoznak, így még gyakorlott sofőrök számára sem hátrány, ha néha megtornáztatják az agyukat egy két feladvánnyal, hogy vajon maradéktalanul emlékeznek-e a tanultakra.

Komolyabb összeget is hajlandóak lennénk rátenni, hogy ha feltesszük a kérdést, hogy milyen tábla jelöli a "Behajtani tilos" utasítást, valószínűleg 10-ből 9-en rávágják, hogy a kör alakú, teli piros tábla, közepén egy vastag fehér csíkkal - és igazuk is van, csak nem teljesen.

Behajtani tilos táblából ugyanis kétfélét is ismer a KRESZ. Az egyik a valóban a jól ismert piros kör, benne fehér csík, ám ennek pontos definíciója nem a "behajtani tilos", hanem azt jelenti, hogy arról az oldalról tilos behajtani, ahol a tábla ki van helyezve. A másik ilyen típusú utasítást szintén kör alakú tábla jelöli, ami belül fehér, a körvonala viszont vastag piros: ez a tábla azt jelenti, hogy az utcába mindkét oldalról tilos behajtani, vagyis nincs autóforgalom az úton - ha csak valamilyen kiegészítő tábla nem tesz kivételt bizonyos járművek esetén, illetve olyan is előfordulhat, hogy csak bizonyos órák között tilos a behajtás.

A jogosítványszerzés sajnos egyre gyorsuló ütemben drágul, különböző viták folynak arról, hogy pár országhoz hasonlóan Magyarországon is meg lehessen csinálni ingyen középiskolai keretek között a korosztálynak. Ha vezetünk, mindig tartsuk észben a közlekedés legfontosabb alapszabályát: minden esetben törekedjünk a baleset elkerülésére - ha mindenki mindig betartaná a közlekedési szabályokat, a közúti balesetek száma a nullához konvergálna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás