promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Embertelen húsvéti szokást követnek az Ázsia Expressznek is otthont adó Fülöp-szigeteken, a Vatikán is ellenzi a kegyetlenkedést
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már javában zajlik a forgatás, közben a helyiek közben megünnepelték a Húsvétot, vér is folyt.

A húsvéti, ünnepi időszak minden országnak mást jelent. Bár a legtöbb ember fejében ez a sonkát, a tojást, a nyuszit és az ajándékokat jelenti, azonban ne felejtsük el, hogy ez egy vallási ünnep. Nagypéntek Jézus keresztre feszítésének a napja, amikor meghalt a bűneinkért, Húsvét hétfőn pedig a Megváltó feltámadását ünnepeljük. Így nem meglepő módon a vallási közösségeknek ez a legnagyobb ünnep és meg is szokták adni a módját az ünneplésnek.

A Fülöp-szigeteken egy egészen embertelen és brutális módja van a vezekléssel egybekötött ünneplésnek. Az ország nagyjából 80 százaléka vallja magát római katolikus vallásúnak, akiknek a nagy része hithűen be is tartja a Biblia tanításait. A szigeten összesen 110 millióan élnek, az ünnepség megtekintésére pedig nagyjából 20 ezer hívő érkezett.

A látványosság egy színjáték, egy aprócska faluban, San Pedro Cutudban, melyben Jézus keresztre feszítését mutatják be, olyan önkéntesekkel, akik valóban nagyon komolyan veszik a bűnhődést és a megtisztulást. Római katonáknak öltözött színészek korbácsolják meg a nagy, keresztet cipelő embereket, akiket az útjuk végén fel is szegeznek a keresztekre egy 8 centis vasszöggel, melyet a tenyerükbe és a lábfejükbe ütnek be. Idén nyolc ember vállalkozott az embertpróbáló feladatra. Közöttük van a 63 éves Ruber Enaje, aki immáron 35. alkalommal esett át a megfeszítésen. Azt nyilatkozta, hogy addig fogja csinálni, míg bírja a teste, azonban a kor őt sem kíméli.

És mi motiválja ezeket az embereket arra, hogy egy ilyen fájdalmas(és sokak számára megalázó) procedúrán essenek át? Erre is válaszolt a férfi:

Miközben megyek, nem tudok másra gondolni, mint Jézusra, hogy mit érezhetett, amikor a keresztjét cipelte, amíg megfeszítették.

A Vatikán is megszólalt az ügyben, ők nem támogatják ezt a fajta "csonkítást", szerintük az őszinte megbánás és az ima ereje pontosan elegendő. Van, aki nem megy ilyen messzire, mint a fenti példa, de az országban több ember vesszőzi meg magát bambuszostorral, az üdvözülés reményében.

A Fülöp-szigetek az extrém húsvéti szokás mellett más miatt is középpontba került, legalábbis Magyarországon: itt forgatják ugyanis az Ázsia Expressz legújabb évadát (illetve Tajvanban), így hamarosan főműsoridőben ismerhetjük majd meg ezt a különleges országot, lakóit és népszokásait.

Forrás: 24.hu, reuters.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás