promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Húsvét-sziget legnagyobb rejtélye: hogy képesek mozogni a moai szobrok?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenkit kíváncsisággal tölt el, vajon, hogyan mozgatták ezeket a hatalmas szobrokat.

A Húsvét-sziget (Rapa Nui) csendes-óceáni sziget vulkanikus eredetű, és leginkább óriási kőszobrai, a moai-ok révén vált híressé. A több tonnás szobrok rejtélyt jelentenek a régészek és történészek számára: hogyan szállították és állították fel őket az ősi rapa nui népek?

A hivatalos elmélet:

A régészek úgy vélik, hogy a moai-okat a sziget lakói faragták ki a vulkáni kőzetből, majd fából és kőből készült eszközökkel szállították őket a helyükre. A szobrok felállításához valószínűleg kötélrendszert és emelőkarokat használtak.

Alternatív elméletek:

Egyesek úgy gondolják, hogy a moai-ok nem a szigeten készültek, hanem egy másik helyről, talán egy elsüllyedt kontinensről származnak. Mások szerint a szobrok maguktól mozognak, és teleportálódni képesek.

Összeesküvés-elméletek:

Számos összeesküvés-elmélet is kering a moai-ok körül. Vannak, akik úgy vélik, hogy földönkívüliek hozták létre őket, míg mások szerint Atlantisz elveszett városának lakói faragták ki őket.

Valós tények:

  • A moai-okat a 13. és 16. század között faragták ki.
  • A legmagasabb moai 10 méter magas és 82 tonna súlyú.
  • A szobrok egy részét befejezetlenül hagyták.
  • A szigeten mintegy 900 moai található.

A rejtély továbbra is fennáll:

A moai-ok szállításának és felállításának pontos módja továbbra is rejtély. A régészek továbbra is kutatják a szigeten, és újabb leleteket tárnak fel, amelyek segíthetnek megfejteni a rejtélyt.

A Húsvét-sziget továbbra is lenyűgöző úti cél, és a moai-ok továbbra is a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítanak.

Források: A Húsvét-sziget

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás