promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő szenzáció: évezredek óta kihaltnak hitt ősi emberfaj élhet Indonézia sűrű erdőségeiben
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy professzor szerint ideje lenne felkutatni őket.

Az Indonéziához tartozó Flores sziget Jávától keletre helyezkedik el, és 15 ezer négyzetkilométeres kiterjedésével nagyjából akkora, még három magyarországi megye. Nem csoda, hogy kutatók szerint meglehetősen különös titkokat rejthet.

Floresen mintegy 1,8 millió ember lakik, mivel azonban egy részét sűrű, megközelíthetetlen erdőségek borítják, még ma sem teljesen nyitott könyv számunkra. A modern ember megérkezéséig a Homo floresiensis élt itt, egy ősi pigmeus (alacsony termetű) faj.

A floresi embereket a Gyűrűk Ura óta hobbitoknak is nevezték, az emberfélék családjának egy feltételezett és kihalt fajára a kis növés, illetve a Homo sapiensnél kisebb agy volt jellemző, ugyanakkor sokáig élhetett a modern ember mellett, azzal egyidőben.

Az első csontvázat 2003-ban fedezték fel egy barlangban, és a korát 18 ezer évre becsülték. Később további fosszíliákra is rábukkantak, azok pedig legalább 9400 esztendősek voltak, de akadt köztük 13 ezer éves is.

Az antropológusok szerint akár még napjainkban is elképzelhető, hogy Floresen egy felfedezetlen emberfaj él a bejárhatatlan erdőségekben. Gregory Forth nyugalmazott professzor úgy gondolja, hogy a Homo floresiensis maradhatott fenn mostanáig, ami egyértelműen óriási szenzáció lenne.

A szakember mindezt arra alapozza, hogy a környékbeliek folyamatosan beszámolnak egyfajta „majomemberekről”, ám ezt a tudomány teljesen figyelmen kívül hagyja, csupán legendának tartja, pedig páratlan lehetőség nyílhatna egy ősi emberfaj tanulmányozására a maga hús-vér valójában.

A professzor szerint nem lenne szokatlan, ha a primitív Homo floresiensis tagjai lényegében állatokká fejlődtek volna vissza, alkalmazkodva a környezeti feltételekhez. A helyiek is arról mesélnek, hogy a „majomemberek” egyszerű nyelvet, valamint kezdetleges technológiát használnak, és már csak külső megjelenésükben hasonlítanak hozzánk.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás