promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egyik legszebb városunkban páratlan kincset fedeztek fel egy titkos, addig nem ismert szobában
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A felfedezés kalandregénybe illő, a kutatók euforikus állapotba kerültek.

Szenzációs felfedezés történt a minap Veszprémben: az 1800-as évek végén készült faliképek bukkantak elő a kanonoki épületeinek helyreállítása közben. Továbbá, a várnegyed területén elhelyezkedő Kisszemináriumban megtalálták az épület egykori kápolnáját – mondta hétfőn az MTI-nek Vavra Áron műemléki projektvezető.

Hozzátette, hogy a Kanonoki Ház emeletén több helyiségben is felfedeztek 19. századi mennyezeti festményeket, melyeket az előző idők stílusát idéző, historizáló, részben neoreneszánsz vonások jellemeznek. Az alkotók személye nem derült ki, nem írták alá a művészek, a festmények mindegyike absztrakt, és a teljes restaurálás után lenyűgöző látványt fognak nyújtani – tette hozzá a szakember.

A Kanonoki Ház mellett áll a Simon Ház, melynek mennyezete hasonló díszítéssel büszkélkedhet, mint a Kanonoki Házé. Jelentős szerepe volt a 20. századi történelemben ennek az épületnek, hiszen Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi esztergomi érsek 1945-ben több hónapot töltött itt, miután a nyilasok kezéből szabadult.

A Simon Ház a veszprémi várnegyed kanonoki épületei közé sorolható, ahol a püspök tanácsadó testülete, a káptalan tagjai és magasabb rangú katolikus papok, a kanonokok tartózkodtak. Szintén a várnegyed kanonoki soraiban található a későbarokk stílusú, 1770-ben felépült Kisszeminárium.

A Fellner Jakab által megálmodott épület egyik helyiségében egy elzárt fülke rejtőzött, melynek hátsó falán egy 1797-es felirat található, az akkori mester jelével ellátva. Mint ahogyan fogalmaztak, a szakértőknek a feltárt festékrétegek alapján kristályosodott ki, hogy a helyiség az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején az épület kápolnájaként szolgált, az erről szóló írásos források eddig nem kerültek elő.

A nemrég felfedezett fülke valószínűleg egy korábban létező oltár része volt, mely később eltűnt a falak mögött. Csak a 2022-2023-as kutatások során vált egyértelművé, hogy ez egy rendkívül gazdag dekorációval ellátott helyiség volt, mely a tervek szerint visszanyeri majd eredeti pompáját 2025-re. 

A Kisszeminárium eredetileg szegénysorból érkező diákok számára biztosított otthont, azonban a 19. században már Papok kórháza néven ismerték, 1956-ban az egyházi tulajdonból került ki, és egészen 2007-ig különféle oktatási intézmények működtek itt.

A 2023-ban átadott Szent Mihály-főszékesegyház, valamint a Biró-Giczey Ház után idén várhatóan két újabb épület, a Szent József Ház és a Nagypréposti Ház felújítási munkálatai is befejeződnek. Ezzel párhuzamosan idén is folytatódik a Veszprémi Főegyházmegye által indított Work in Progress programsorozat, amely a várnegyed felújítási munkálatainak kulisszái mögé enged betekintést, vezetett séták és kiállítások formájában.

Folytatódik a Szent György Kápolna felújítása

Folytatódik a Szent György Kápolna felújítása! Az alábbi videóban Vavra Áron műemléki projektvezető nyújt betekintést a kápolnában zajló munkák következő fázisaiba, illetve az eddig elért eredményekbe. A videót készítette: Épí-Tech Házépítők Magazinja

Posted by A veszprémi várnegyed megújulása on Thursday, March 14, 2024

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás