promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ijesztő szörnymonstrum lóg le egy templomban a magasból, a hideg kiráz ha meglátod
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miért tették oda? A magyarázat még a látványnál is megakasztóbb.

A meseszép Olaszország rengeteg templomnak, kolostornak és katedrálisnak ad helyet, ezek mindegyike másképp gyönyörű és egészen egyedi, mediterrán hangulatot áraszt. Legyen tengerparton, hegytetőn, erdőben, vagy akár egy völgyben, megnyugtató építészeti csoda. Azonban némelyikben egészen különleges tárgyakat és berendezési eszközöket is találhatunk.

Az egyik ilyen épület a lombardiai Curtatone-ban található Santuario Della Beata Vergine delle Grazie, melyben egy nem mindennapi dísz adja az épület egyik legfőbb látványosságát.

Először belépve talán semmi különlegeset nem veszünk észre, azonban ha a szemünket feljebb emeljük, akkor simán lehet, hogy lábon kihordunk egy szívrohamot, de aztán rengeteg kérdés is felmerül bennünk. A nagyon régi templom plafonjáról egy több mint 500 éves, igazi bebalzsamozott nílusi krokodil lóg le a mélybe. Az a mai napig nem tisztázott, hogy azokban az időkben, a 13. század környékén milyen technika segítségével sikerült olyan magasra felvinni az állatot. Az díszítés oka is homályos, de a legvalószínűbb az, hogy valamilyen keresztény vallási szimbólumként szerepeltették a templomban a veszélyes, halott állatot.

A történészek megerősítették, hogy a hüllőfélékek a gonosz megtestesülésével azonosították, fontos jelképnek számítanak. Ez a fajta felfüggesztés egyrészt amolyan intelem a hívek, másrészt pedig egyértelműen azt jelöli, hogy a fény mindig győzedelmeskedik a sötét felett, a jó pedig a rossz felett.

A helyiek rengeteg legendát kreáltak az állat köré. Az egyikben egy igazi hős testvérpár szerepel, akik gigászi harcban, sikeresen legyőzték a halálos veszedelmet jelentő hüllőt. A másik teória szerint az állat egy cirkuszból szökhetett meg, majd elrejtőzött az egyik közeli tóban.

A rejtélyes dísztárgy egyébként nem egyedi, több olasz templomban is használták a kitömött és bebalzsamozott krokodilt, mint díszítési formát. Valószínűleg ennyi krokodilt nem tartottak az olasz cirkuszok, így én a második variációt ki is zárnám.

A fellógatott krokodilról egy rémisztő felvételt ide kattintva tekinthetsz meg:

Forrás: femina.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás