promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhagyott vegyszergyárba lépett be a kíváncsi kiránduló, óriási felelőtlenséggel találta szembe magát, hatalmas a káosz
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kinyitotta a gyár szekrényeit, bárki hozzáférhet a veszélyes anyagokhoz, rettenetes a látvány.

Az urbex szó az angol "urban exploration" kifejezésből lett szóösszerántással képezve, magyarul városi felfedezés. Ez egy különleges tevékenység, amely során az emberek elhagyatott vagy elhagyott helyeket fedeznek fel, például ipari létesítményeket, kórházakat, katonai objektumokat vagy lakóépületeket.

Az urbex nem csak a helyszínek fizikai felfedezéséről szól, hanem a történetek, a hangulat és az atmoszféra átélése is fontos része a tevékenységnek. Az urbexerek gyakran dokumentálják az általuk felfedezett helyeket fotókkal vagy videókkal, megőrizve ezáltal ezeket a helyeket az utókor számára, mielőtt végleg eltűnnének vagy átalakulnának.

Az urbex kockázatos lehet, mivel az elhagyott helyszínek sok esetben veszélyesek lehetnek a szerkezeti integritásuk vagy az ott rejlő veszélyes anyagok miatt. Emellett az urbexereknek tisztelettel kell kezelniük a felfedezett helyeket és nem szabad megzavarniuk vagy megrongálniuk azokat. Összességében az urbex egy izgalmas és kalandos tevékenység, amely segít megőrizni és feltárni az elhagyott helyek rejtélyes világát.

Mi is nagy rajongói vagyunk a műfajnak itt a Promotions.hu-nál: az itthoni urbex szcéna egyik legszínvonalasabb videókészítője nemes egyszerűséggel @urbexgyula néven teszi közzé tartalmait TikTokon.

A férfi már számtalan érdekes helyen járt, de talán közülük is kiemelkedik az, amikor egy elhagyott vegyszergyárat fedez fel. Az ilyen videókat látva megérthetjük, hogy a műfaj rajongói miért is vannak oda érte: ezt a fajta poszt-apokaliptikus hangulatot valóban nem lehet máshol megtapasztalni, csak ilyen helyeken.

Az elhagyott épület egy ma is működő vegyipari céghez tartozott (Budapesten a 15. kerületben van jelenleg gyógyszergyártó telephelyük), és valóban egészen döbbenetes állapotban maradt meg.

Az elhagyott gyár arra emlékeztet minket, mint amilyen felvételeket Csernobilban láthattunk: szinte mintha munka közben állították volna fel a dolgozókat, hogy mindenki hagyja el az épületet. 

A szekrények fel vannak töltve vegyi anyagokkal, kémcsövekkel, a padlón látható fénymásolókból kifolyt tinta - még matricák is vannak, amikkel felmatricázták a gyártandó termékeket.

Találtak itt például egykori utasellátós törlőkendőt, és az egykori szocialista rendszerből származó zászlókat is - nem túl meglepő módon az épületet őr őrzi, aki azonban volt olyan kedves, és körbevezette az urbexeseket az épületben, úgy hogy ilyen lenyűgöző videókat nézhetünk az egykori vegyipari épületről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás